Před a po. Ukrajina se staví na nohy. Do měst, kudy se prohnala fronta, se vrací život

Most na silnici P30, která spojuje Kyjev s Irpiní, se stal jedním ze symbolů války. Při ruské ofenzivě směrem na Kyjev po jeho troskách prchali před válkou civilisté. Následně se z mostu stal památník, lidé tam přidělali dřevěné kříže a plachty s nápisy. Podle aktuálních snímků, které tento týden pořídil štáb TV Nova, už Ukrajinci zahájili rekonstrukci mostu. Na snímky se můžete podívat v galerii:

[chooze:gallery;value:30553]

Hned vedle Irpině leží město Buča, kde ruské jednotky zmasakrovaly část jeho obyvatelstva. Ulice lemovaly poničené domy a pohyb blokovaly ohořelé vraky vojenské techniky. Známými se staly snímky z ulice Vokzalna. Na její proměnu se můžete podívat v galerii níže:

[chooze:gallery;value:30550]

Podívejte se na video štábu TV Nova z průjezdu ulicí Vokzalna:

​Zde se podívejte na dvě videa zachycující zkázu Buči a její postupnou rekonstrukci:

​Rekonstrukce se daří i na dalších místech. Domy a ulice jsou opravovány v Kyjevě, Makarivu i na dalších místech. Jak se je podařilo opravit, se můžete podívat v galerii:

[chooze:gallery;value:30555]

​Video níže zachycuje srovnání poničených míst a jejich následnou revitalizaci:

S výstavbou a rekonstrukcí pomáhají i české organizace, například Člověk v tísni (ČvT). Za posledních 12 měsíců ČvT například zpřístupnil vzdělání 2 092 ukrajinským dětem a opravil šest škol nebo 81 kolektivních center pro uprchlíky, kteří museli před válkou utéct do jiné části země.

"Zaměříme se na obnovu válkou zničených míst, posílení odolnosti a udržitelný rozvoj země. Součástí toho je například podpora drobných podnikatelů nebo sociálního bydlení," řekl regionální ředitel ČvT pro Východní partnerství a Balkán Petr Drbohlav.

[chooze:article;value:491632]

​Na akutní pomoc se zaměřuje ukrajinská organizace Dobrobat. "Dobrobat je dobrovolnická organizace, která pomáhá přeživším na osvobozených územích s neodkladnou opravou domů a se sociální infrastrukturou. Prioritou je rychlá rekonstrukce, tedy oprava střech, rozbitých oken a oprava zdí," vysvětlila mluvčí organizace Julia Kalinovskaja.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.