Před pyrotechnikou varují i vědci. Do vzduchu vypouští toxický koktejl

Na nebi umí pyrotechnika vykouzlit úžasné obrazce a barvy. Jenže velká část ohňostrojů na českém trhu pochází z nelegálního prodeje. A právě mix rozžhaveného barya, hořčíku nebo titanu ve velkém množství dokáže lidský organismus pořádně přiotrávit.

"Když se ty částice dostanou do organismu, tak způsobují zánětlivé procesy. Je to asi ten hlavní důvod, proč bychom si měli dávat pozor před škodlivinami, které vznikají spalováním," upozorňuje vědec z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR Pavel Rössner.

Lidem, kteří jsou v blízkosti ohňostrojů a pyrotechniky hrozí tzv. smogová otrava. Prachové částečky se jim dostávají do krevního oběhu. "Prachové částice, které vdechují lidé blízko ohňostrojů, jsou škodlivé. Opakované pobyty v prostředí, kde jsou ty částice, mohou poškodit zdraví," varuje plicní lékař z FN Hradec Králové Vladimír Koblížek.

[chooze:article;value:481698]

​Podle vědců z Akademie věd České republiky ročně do ovzduší z pyrotechniky unikne téměř 23 tun látek. Pro představu je to zhruba stejné množství, které za topnou sezónu vypustí středně velké město.

Jenže škodlivé a rakovinotvorné látky podle vědců zůstávají po odpálení pyrotechniky v půdě i několik měsíců. A poté už jim nic nebrání v tom, aby se dostaly do zemědělských plodin, které běžně jíme.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.