Před snídaní, nebo až po ní? Zubař řekl, kdy je nejlepší si čistit zuby

Každý člověk je jedinečný a má své vlastní návyky, a to mnohdy i co se týče čištění zubů. Zatímco někteří si po ránu raději nejprve vychutnají snídani, jiní míří do koupelny hned po probuzení. Podle zubaře Jaye Joshiho má ale načasování své opodstatnění, píše portál Mirror.

A právě nejvíce důležité je to po snídani. "Pokud si po snídani nevyčistíte zuby, můžete se pak potýkat s řadou problémů v souvislosti se zdravím ústní dutiny," nastínil Joshi.

[chooze:article;value:487665]

Po snídani totiž zůstávají v zubech kousky jídla a cukru, díky nimž se následně v ústech daří nejrůznějším bakteriím. Ty vytváří na chrupu lepivý povlak, který může způsobovat zubní kazy a vést až k onemocnění dásní. Plak navíc produkuje kyseliny, které mohou narušovat zubní sklovinu.

"Pokud navíc vaše snídaně obsahuje kyselá jídla nebo nápoje, jako je pomerančový džus, citróny nebo ocet, čištění zubů po jídle může pomoci ochránit chrup," doplnil zubař.

[chooze:poll;value:3d7067db8853c6bda72fc0bb8dc855d0dbf4e77f;layout:tn_nova]

Je však důležité si zuby nečistit okamžitě po jídle. "Kyselé potraviny mohou dočasně změkčit zubní sklovinu a čištění zubů bezprostředně po jejich konzumaci může vést k erozi skloviny. Počkat asi 30 minut po jídle umožňuje slinám pomoci neutralizovat kyseliny a remineralizovat vaše zuby, čímž se snižuje riziko poškození," vysvětlil Joshi.

Zubař navíc poukazuje na to, že čištění zubů před snídaní může zvyšovat jejich citlivost, upozornil portál Metro. "Jedinci s citlivými zuby, reagující na horké a studené, může čištění po jídle pomoci se vyhnout potenciálnímu nepohodlí. Citlivost totiž může být zhoršena, pokud si před jídlem vyčistíte zuby," uzavřel Joshi.

Třetí zuby místo protézy, vědci pracují na převratném léku. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.