Před útoky selhala izraelská bezpečnost. Zaspal i Netanjahu, míní analytici

​Teroristický útok ze strany palestinského Hamásu je systémovým selháním, za které budou v Izraeli padat hlavy. A to i přesto, že má země výjimečně dobře fungující zpravodajské služby, jednu z nejlepších armád na světě a povinnou vojenskou službu pro muže i ženy. Izraelská společnost utrpěla podle odborníků obrovské trauma a možná se podle nich bude podobně jako o 11. září v USA mluvit o izraelském 7. říjnu.   

"Tato operace byla plánovaná dlouhodobě, celou řadu měsíců. Útočníci ze strany Hamásu, kteří se útoku účastnili, byli vycvičeni v nějaké třetí zemi. Takové množství lidí s tímhle typem výcviku by neušlo pozornosti izraelských služeb, kdyby se to odehrávalo v Gaze," domnívá se bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Podle odborníků teroristé využili velkou nepozornost armády. "Podařilo se jim klamat a vytvořit dojem, že už Hamás bojovat nebude. To se jim povedlo a myslím, že ukolébali izraelské bezpečnostní složky k takovému klidu, že je opravdu chytli nepřipravené," dodal bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider. 

[chooze:article;value:525245]

Netanjahu podcenil situaci, míní experti 

​Ani zpravodajské služby Mosad nebo Šin bet podle expertů nedokázaly útoku předejít. "Kdyby izraelská armáda byla na místě, kdyby měla případné echo od tajných služeb, že se něco takového chystá, tak samozřejmě lidem neumožní páchat ty zločiny, které byli schopni páchat," míní analytička a ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Irena Kalhousová. Souhlasí s ní i bývalý náčelník generálního štábu, který si myslí, že bezpečnostní služby v posledních měsících výrazně podcenily situaci. 

Na vině však nejsou jen zpravodajci, ale podle expertů i politika tamějšího premiéra Benjamina Netanjahua. "Jeho politika v posledních týdnech a měsících byla tak strašně zaměřená na jeho vlastní politické přežití a tím, že jeho vláda je považovaná za jednu z nejextremističtějších vlád v historii Izraele, která opravdu rozštěpila izraelskou společnost, tak i to je jeden z faktorů, které vlastně přispěly pravděpodobně k tomu, že Izrael prostě prochází asi největším bezpečnostním fiaskem v historii," dodává Kalhousová. 

[chooze:article;value:525346]

Bezpečnostní opatření v Česku 

Po útoku v Izraeli přijala bezpečnostní opatření i Česká republika. Zvýšení hlídek hlásili policisté v pražské Židovské čtvrti. Policejní prezidium na dotaz TV Nova ujistilo, že zvýšilo bezpečnostní opatření, ovšem na základě intenzivní komunikace s místními institucemi a objekty.

Pokud by si podle nich někdo všiml, že se tu koná nějaké větší shromáždění nebo se děje něco podezřelého, policisté jsou připraveni vyrazit do akce. Zároveň na místě častěji jezdí policejní hlídky v autech. Uvedli rovněž, že na místě funguje hlídka, která tu běžně dohlíží na bezpečnost a je ve stálém spojení s policií.

Události v Izraeli samozřejmě zasáhly celý svět a rezonují také v České republice. Vpodvečer se na Václavském náměstí konalo shromáždění na podporu Izraele. Do centra Prahy i navzdory dešti přišly stovky lidí, aby vyjádřily soucit s oběťmi palestinského útoku. Na místě promluvil i primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Na situaci celou dobu dohlížela policie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.