Před Vánocemi přibývá falešných e-shopů. Podvodníci používají mazané triky

Téměř identické webové stránky jen s drobnými odlišnostmi. A hlavně jiná webová doména. Na první pohled snad jen díky ní bylo možné rozeznat falešný web od jednoho z největších e-shopů v Česku. "Je důležité mrknout se na úroveň češtiny, mnohdy si můžeme všimnout strojového překladu," upozornila mluvčí firmy Alza.cz Eliška Čeřovská.

Jenže ani tohle už často neplatí. "Díky umělé inteligenci vlastně dneska není vůbec problém i pro laika vytvořit podvodný web, který se bude tvářit jako renomovaný e-shop," sdělil IT expert Miloslav Lujka.

Pro známého internetového prodejce to nebylo poprvé, podobný falešný web se objevil už několikrát. Prý se ale potýká i s dalšími útoky. "Podvodníci teď přišli s novinkou, kdy mnohdy inzerují zboží na bazoších a podobných webových stránkách. Mají vytvořenou vlastní objednávku, ale to vy nevíte, takže vám řeknou, že by ho chtěli zaplatit předem, ale pošlou vám číslo účtu Alzy. Vy zaplatíte a v podstatě jim koupíte to zboží. V momentě, kdy si to zboží vyzvednou, tak s vámi přestanou komunikovat," popsala praktiky podvodníků Čeřovská.

[chooze:article;value:533141]

​Zneužití stránek ale hlásí i další. Potýkají se s tím hlavně známí a velcí prodejci, například e-shopy s oblečením, jako je Zara nebo Stradivarius. Útoky se nevyhýbají ani velkým výrobcům elektroniky. "Těch případů je opravdu strašně mnoho, řešíme to dnes a denně," podotkl Lujka.

Právě před Vánoci podle ministerstva průmyslu a obchodu podobných falešných webů přibývá. Lidé by si proto každý e-shop měli prověřit předtím, než si zboží koupí. Před prvním nákupem na novém a neprověřeném e-shopu je dobré provést určité kroky k ověření jeho důvěryhodnosti. Vždy si přečtěte obchodní podmínky a prohlédněte si stránky "o nás" či kontaktní informace.

Na podobné weby se zaměřuje i Česká obchodní inspekce (ČOI). Na svých stránkách průběžně aktualizuje jejich seznam. "Inspektoři ČOI provádějí v prostředí internetu monitoring a zaměřují se na internetové obchody, které vykazují známky potenciálního porušování právních předpisů. Při kontrolách jsou samozřejmě využívány i podněty spotřebitelů," uvedl mluvčí ČOI František Kotrba.

[chooze:article;value:532302]

​Rady, jak se vyhnout internetovému podvodu, jsou stále stejné. To znamená být ve střehu a pořádně si prohlédnout, na jakou stránku nebo na jakou zprávu chci reagovat. Na podezřelé adresy nebo stránky nevyplňovat své osobní a citlivé údaje a rozhodně neklikat na podezřelé odkazy.

Kyberútoky jsou realitou a nejspíš se s nimi potkala už většina z nás. Teď před svátky jsou podvodníci obzvlášť aktivní. Lidé jsou ve stresu a ve velkém nakupují na e-shopech. Množí se třeba podvodné zprávy s odkazy typu "klikněte zde pro sledování zásilky".

"Pachatel člověka navádí, aby buď zadal informace o své platební kartě, anebo aby zadal nějaké přístupové údaje ke svým účtům. V tu chvíli, kdy tyhle údaje pachatel zjistí, tak se samozřejmě do toho účtu přihlásí a převede si finanční prostředky," vysvětlila policejní preventistka Zuzana Pidrmanová.

Důležité je snížit riziko na minimum, ať už častou změnou hesla, kvalitním antivirem, nebo ignorováním podivných odkazů. "Dávejte si pozor, na co klikáte, a zkontrolujte si, že ta doména, ta adresa, je správná. Většinou tam bývají nějaká písmenka navíc nebo něco za pomlčkou. Dá se to podle toho poznat," řekl Lujka.

[chooze:article;value:531169]

​"Je důležité si ověřit, jestli ten e-shop opravdu odpovídá té URL adrese. Pozor by si měli lidé dávat také na to, jaké tam jsou formy placení," dodala Pidrmanová

"Platí to, abyste nikomu nikdy nesdělovali své přístupové údaje, třeba k internetovému bankovnictví nebo k platebním kartám. Pokud vám někdo volá a nutí vás dostat se pod ten časový tlak, je potřeba takovou komunikaci ukončit," radí mluvčí Národního ústavu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Eva Rajlichová.

Trestní sazba se odvíjí od výše škody, kterou pachatel způsobil. A může to být až deset let vězení. U organizovaných skupin se hraje až o 13 let odnětí svobody. "Do 10 tisíc korun, tam je trest do dvou let. U částky 100 000 a výše, tam je trest od jednoho do pěti let. Částky vyšší nad 10 milionů, tam už se bavíme o trestu 5 až 10 let," vyjmenovala Pidrmanová.

Podle policie je kyberkriminalita na vzestupu. Oproti loňsku evidují nárůst o 7,5 procenta. Podle České bankovní asociace už takzvaní e-šmejdi letos získali přes miliardu Kč.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.