Předčasné splacení hypotéky zdraží. Lidé mohou zaplatit i desetitisíce navíc

Pokud chtějí klienti v současnosti splatit hypotéku dřív, uhradí většinou administrativní poplatek. Nově by měli platit rozdíl mezi jejich fixovanou sazbou a aktuální úrokovou určenou národní bankou. A to až dvě procenta ze zbývající částky úroku.

"Opatření jsou navržena u poplatků tak, aby byla jasná, průhledná a abychom nepodporovali něco, čemu se říká hypoteční turistika, protože to se pak negativně projeví na vysokých úrocích pro všechny," vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

[chooze:article;value:501149]

​Klientům s hypotékou se tak významně zkomplikuje přecházení mezi jednotlivými bankami v případě, že nedodrží délku fixace. "Osobně se domnívám, že podobný poplatek by neměl být zaváděn, protože bude zhoršovat postavení klienta. Je potřeba si uvědomit, že banka má mnoho informačních výhod oproti klientovi, proto bychom měli spíše hájit zájmy klienta a nikoliv bank," myslí si ekonom Štěpán Křeček. 

Samotné banky vnímají novelu pozitivně, a to hlavně díky tomu, že výklad zákona je prý přesnější. Na správnost výpočtu poplatku bude nově dohlížet Česká národní banka. 

"Dá se to připodobnit třeba k trhu s elektřinou. Klient, který si zafixuje energie na tři roky, nemůže za rok a půl přijít a bez sankce se obrátit na nějakého levnějšího dodavatele. U banky je to podobné. Když podepíšete smlouvu na osm let, tak ona na tom trhu musí ty peníze zajistit," vysvětluje Radek Šalša z České bankovní asociace. 

[chooze:article;value:507311]

​"Ministr financí nahrává tímto desítky miliard na účty bank, to znamená pro privátní banky, na úkor našich občanů. Výhledově se dá očekávat, že se budou snižovat úroky, to znamená, že lidé, kteří splácí hypotéku, budou hledat nějakou jinou banku, která by měla nižší úroky, a za to zaplatí desítky tisíc," říká místopředsedkyně ANO Alena Schillerová. "My rozhodně dáme pozměňovací návrh, aby tohle bylo vypuštěno," vyjádřil se poslanec z opozičního hnutí SPD Jan Hrnčíř. 

"Je potřeba mít nějaký vyvážený kompromis. Já jsem pro to, aby zůstala možnost každoročně splatit část z hypotečního úvěru, ale pokud si klient sjedná fixaci a opravdu se rozhodne smlouvu porušit a splatit dříve, tak je lepší, aby nesl náklady on než ti klienti ostatní," argumentuje občanskodemokratický poslanec Jan Skopeček.

Bezplatně bude možné předčasně splatit čtvrtinu hypotéky v den výročí podpisu smlouvy, při těžkých životních situacích a pomůže to i těm, kteří se rozvádějí nebo prodávají nemovitost po dvou letech od nákupu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.