Předehra k současné válce. Před 10 lety Putin ovládl Krym

Jednadvacátého března roku 2014 se poloostrov Krym, alespoň podle Kremlu, stal oficiálně součástí Ruska. Ruský diktátor ´Vladimir Putin dohodu o vstupu světem neuznané Krymské republiky do Ruska podepsal už o tři dny dříve.

"Přesně před deseti lety jsem na stejném pódiu na Rudém náměstí připomněl, že Krym je často nazýván nepotopitelnou letadlovou lodí. To je důvod, proč jsem řekl, že se Krym vrátil do svého domovského přístavu," zavzpomínal na toto výročí on sám.

Celý proces anexe trval jen necelý měsíc a podle expertů si po svém úspěchu Putin myslel, že stejné štěstí bude mít i se zbytkem Ukrajiny. Právě to mu dalo sebevědomí podniknout invazi na Ukrajinu o osm let později.

[chooze:article;value:546935]

"Po Krymu zcela odmítl uvěřit, že Ukrajina už je jiná. Změnila se. Objevila se tam legitimní státní moc, která je schopna dát rozkaz k odporu a tento rozkaz bude vykonán. A proto Putin celý tento příběh začal. Myslel si, že Ukrajinu zná, že ví, jak s ní zacházet," tvrdí například politolog Abbas Gallyamov.

Během toho, co na Krymu i v Rusku probíhaly oslavy výročí, ruská armáda spustila jedno z nejsilnějších ostřelování Kyjeva za poslední týdny. Protivzdušná obrana sice zafungovala a zneškodnila všechny rakety, ty přesto napáchaly velké škody. V zemi po nich zůstaly obří krátery, domy končily v plamenech a 13 lidí se zranilo.

"Prokletý ať je ten Putin. Co udělal mé vlasti? Co udělal mé Ukrajině? Můj Bože... Ale přesto zvítězíme. Věřím v naše vítězství! Zvítězíme za každou cenu," vzkázala do Kremlu obyvatelka Kyjeva Raisa Kozienková.

[chooze:article;value:547464]

Terčem útoku se stalo také další významné ukrajinské město Charkov, kde zemřelo pět obyvatel. Naopak Ukrajina v posledních dnech silně útočí na ruskou Bělgorodskou oblast, která se nachází na rusko-ukrajinských hranicích.

Posledním významným milníkem ve válce se pro Rusko stalo únorové dobytí města Avdijivka v Doněcké oblasti. Od té doby Rusko v dobývání znatelně zpomalilo, a to pravděpodobně kvůli velkým ztrátám. V posledních dnech ale hlásí také dobytí dalších menších vesnic v okolí Avdijivky, jako je například Orlivka nebo Nevelske. Rusům se také v posledních týdnech údajně podařilo proniknout na západní břeh Dněpru, ze kterého se stáhli na konci roku 2022.

V posledních týdnech se také skloňovalo možné vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Před konfliktem Ruska přímo se Severoatlantickou aliancí (NATO) varoval v rozhovoru s americkou televizí polský prezident Andrzej Duda. Rusko podle něj NATO napadne už za dva až tři roky bez ohledu na pomoc Kyjevu a státy aliance by se na to měly připravit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.