Přednášky i workshopy. Equal Pay Day se věnuje rovnému odměňování žen a mužů

Rovné odměňování žen a mužů – to je v Česku stále ještě problém. Aktuální čísla nás stále řadí na poslední příčky v EU. V ČR je aktuální rozdíl v mzdách 16,4 procenta. Tento údaj ukazuje, že ženy musí pracovat o dva měsíce déle, aby dosáhly stejné roční odměny jako muži.

Cílem akce Equal Pay Day je informovat veřejnost o současné situaci a vyvolat odbornou diskuzi. Symbolem jsou červené oblečení a doplňky. "Červená znamená mínus v účetnictví. Když vyneseme červené šaty nebo něco jiného, tak upozorníme na to, že odměňování není fér a další věci nejsou fér," vysvětlila zakladatelka konference Equal Pay Day Lenka Šťastná.

"To je to, co potřebujeme, víc žen v těch vedoucích pozicích. Já jsem byl v diskuzi s dvěma dámami. Bylo to o tom, co může společnost dělat, aby se rozdíl mezi odměňováním zmenšoval," doplnil ředitel řízení lidských zdrojů TV Nova Matěj Šemšej.

[chooze:article;value:497684]

​Akce, která v pátek odstartovala, se snaží zároveň podpořit rovné zastoupení žen ve společnosti. "Na začátku cesty je důležité říct, jestli to fakt chceme a co chceme. Když se žena rozhodne mít dítě, tak to je, jako kdyby si dala tetovačku na čelo. Podařilo se mi v mém životě sladit soukromí i práci. Každému říkám, že když jsem to dokázala já, tak se to dá," vysvětlila generální ředitelka Phillip Morris pro ČR, SR a Maďarsko Andrea Gontkovičová.

O víkendu se můžete zúčastnit řady seminářů, přednášek a workshopů. Jednou z přednášejících bude i kolegyně Linda Nguyenová. "Myslím si, že v České republice nemají ženy stejné podmínky, nejen platové, ale i pracovní. Myslím, že ženy jsou často škatulkovány jako kariéristky ve chvíli, kdy si jdou za prací. To je může demotivovat. Právě o tom bych s nimi chtěla mluvit. Že není hanba mít práci na prvním místě. Naopak," uvedla Nguyenová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.