Předpověď ČHMÚ: V horách hladiny klesnou, velké řeky ale budou stoupat

ČHMÚ vydal v pondělí brzy ráno novou hydrologickou předpověď. Díky ustávání srážek začaly toky odvodňující Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory a Českomoravskou vrchovinu klesat. Hladiny klesaly i na Jesenicku, Krnovsku, Opavsku a Ostravsku, přestože tam situace nadále zůstávala závažná a některé toky se pořád držely na úrovni 50leté vody.

"Úroveň 50L průtoku se stále vyskytuje na Novohradce v profilu Úhřetice, na Branné v Jindřichově, dále na Opavě v profilech Opava a Děhylov a na Odře ve Svinově," uvedli meteorologové. Na tocích v povodí horní Vltavy vodní hladina klesala. V povodí Dyje již začala hladina na horních tocích kulminovat a postupně klesat. Na území ČR bylo asi 224 profilů s výskytem stupně povodňové aktivity, 50letý průtok byl na 6 profilech.

[chooze:article;value:574121]

"Toky v nejvíce zasažené oblasti Jesenicka, Krnovska, Opavska, Ostravska a v oblasti Beskyd, budou již na svých horních úsecích většinou vykazovat poklesy, případně budou kulminovat. Vzestupy ještě očekáváme na středních a dolních částech zasažených toků," předpověděl ČHMÚ. Pokles mají vykazovat nadále i toky odvodňující Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory a Českomoravskou vrchovinu.

"Horní a střední tok Dyje již bude klesat nebo kulminovat a v důsledku dotoku bude stoupat dolní úsek toku, v profilu Trávní Dvůr očekáváme kulminaci až během úterý, pravděpodobně pod úrovní 50L," popsali meteorologové.

[chooze:article;value:574119]

V povodí Vltavy se kvůli pondělním a úterním srážkám očekává vzestup hladin, neměly by ale přesáhnout dosavadní nejvyšší hodnoty. "Dolní tok Vltavy v Praze-Chuchli se bude i nadále udržovat na úrovni pod 2. SPA, cca do 1000 m3/s," napsal ČHMÚ.

"K dalšímu vzestupu v důsledku dotoku bude docházet na středním a dolním toku Labe, kde očekáváme kulminaci hladiny na úrovni cca 2200 m3/s v průběhu středy. Dolní tok Moravy v profilu Lanžhot bude i nadále stoupat nad úroveň pro třetí stupeň povodňové aktivity až do dnešního večera. Následně se hladina bude dlouho udržovat nad 3. SPA," dodal.

Humanitární organizace spustily povodňové sbírky (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.