PŘEDPOVĚĎ: Medardovský týden přinese změnu počasí, vrátí se i bouřky

Pondělní počasí rozdělí Česko – v jižní polovině bude oblačno až zataženo, postupně od jihu s deštěm, ojediněle s bouřkami. Na severu území bude zpočátku dne polojasno až oblačno a srážky se očekávají až později odpoledne. Denní teploty vystoupají na 20 až 24 °C, na jihu bude chladněji – kolem 17 °C.

​V úterý pak bude srážek ještě více – zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na severovýchodě území zpočátku i polojasno. A bude to nejchladnější den z celého týdne, ranní teploty 13 až 9 °C, maxima vystoupají jen na 18 až 22 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupají na 20 až 24 °C.

Na Medarda se vrátí letní teploty

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupají na 21 až 25 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupají na 22 až 26 °C.

[chooze:article;value:507613]

​Přeháňky nebo bouřky se nám nebudou vyhýbat ani o víkendu

Odpolední teploty budou o víkendu zůstávat letní, ale i nadále musíme během dne místy počítat s přeháňkami nebo bouřkami. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupají na 22 až 26 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupají na 23 až 27 °C.

K Medardovi se váže rekordní množství pranostik

Medardovské pranostiky "předpovídají" počasí v období od 6. do 18. června jako období bohaté na srážky a relativně chladné. Medardovská pranostika vznikla už v 16. století. Deštivé počasí přináší oblast nízkého tlaku vzduchu, která se nad střední Evropou udržuje po delší období. V převládajícím proudění okolo této tlakové níže přináší nad Evropu chladný vzduch ze severního Atlantiku a v něm postupující frontální systémy.

Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu. Vzduch se nad pevninou rychle zahřívá, tlak vzduchu klesá. Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Chladný vzduch do střední Evropy proniká po vlnách, mezi nimi se však lze setkat i se slunnými a teplejšími dny. Naši předci hovořili o tzv. ovčích chladnech. V minulosti byl u nás totiž hodně rozšířen chov ovcí a při výrazném ochlazení v tomto období docházelo k úhynům jehňat na pastvinách. Často se hovoří o tom, že medardovské počasí ovlivňuje také první prázdninový týden, to ale statistiky přímo nepotvrdily.

Na konci května počasí přálo provozovatelům koupališť. Některá otevřela i přesto, že sezona obvykle začíná v červnu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.