Předpověď na léto mate meteorology. Nikdo přesně neví, co nás čeká

S blížícím se létem mají meteorologové možnost upřesnit předpověď na léto. Podle meteoroložky Dagmar Honsové se tak ale neděje. Světová meteorologická centra se totiž nemohou shodnout na tom, jestli nás i letos čekají letní bouřky, nebo bychom se spíše měli připravit na období sucha. 

"Evropská udávají, že by letošní léto mělo být poměrně suché, ta americká naopak udávají, že srážek bude poměrně hodně, což máme potom spojené zejména s bouřkami a bouřkovou oblačností," vysvětlila Honsová.

To samé už ale nelze říct o teplotách. Alespoň v tom totiž mají meteorologové jasno. A pokud jste milovníky teplých dnů, jejich předpověď vás potěší. Zatím totiž hlásí o jeden až dva stupně nadprůměrné teplotní odchylky. "Sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, se shodují, že v Evropě střední a potažmo nad starým kontinentem máme před sebou další teplotně nadprůměrné léto," uvedla meteoroložka.

[chooze:article;value:552700]

Ačkoliv během června, července a srpna, kdy z meteorologického hlediska hovoříme o létě, zřejmě zase padne několik teplotních rekordů, není předpověď teplotních odchylek v posledních letech ničím neobvyklým. Naopak předpovědi už několik let předvídají nadprůměrné teploty pravidelně.

"Tyhle sezónní výhledy počasí sledujeme posledních 15 let a já si nepamatuji, že by nedávaly na to léto teplotní kladné odchylky. Takže to vypadá, že se zase budeme blížit k charakterům letního období, jako tomu bylo v minulých letech, posledních 20 let, kdy narůstají doby veder, tropických teplot. Tohle všechno zřejmě zažijeme opět," vysvětlila meteoroložka.

Mrazivé dubnové počasí potrápilo ovocnáře. Teploty pod bodem mrazu leckde úrodu zničily:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.