Předpověď na nejbližší dny: Bouřky, pařáky a teploty kolem 35 stupňů

Od čtvrtka nás čeká slunečné počasí. Tento den bude polojasno, zpočátku ale na východě území ojediněle přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C, na západě 9 °C, odpolední se vyšplhají na 23 až 27 °C. V pátek bude jasno až polojasno. Ranní teploty 16 až 12 °C, odpoledne bude 24 až 28 °C. 

​O víkendu teploty porostou a skloňovat začneme tropické teploty. Ty ale představují pro tělo nemalou zátěž – ohrožena je zejména starší generace, dále kardiaci, astmatici, chronicky nemocní a také malé děti. V sobotu bude jasno až polojasno, ráno se budou teploty pohybovat mezi 14 až 10 °C, odpolední mezi 26 až 30 °C. V neděli bude jasno až polojasno, ranní teploty 18 až 14 °C, odpolední ještě porostou a dosáhnou 29 až 34 °C.

V pondělí super tropy i bouřky

Od pondělí počasí v Česku začne ovlivňovat studená fronta, oblačnosti a srážek začne přibývat a místy se vyskytnou silnější bouřky. V pondělí bude jasno až polojasno, během dne od západu až oblačno a místy déšť, přeháňky a silnější bouřky. Ranní teploty budou 18 až 14 °C, odpolední vystoupají až na 31 až 35 °C. V úterý bude polojasno až oblačno a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ráno naměříme 19 až 15 °C, odpoledne pak 29 až 33 °C. Ve středu budeme místy potřebovat opět deštníky, přesto bude stále tropické teplo. Ranní teploty budou 19 až 15 °C, odpoledne 27 až 31 °C.

Když se řekne úpal a úžeh

Nepřiměřené působení tepla na lidský organismus může vyvolat zdravotní problémy. Nejznámější jsou úpal a úžeh. A jaký je mezi nimi rozdíl? Úpal je reakce organismu, jenž je vystaven nadměrnému teplu – vysokým teplotám, vysoké vlhkosti vzduchu nebo vydýchanému prostředí, dochází k celkovému přehřátí organismu. Sluneční paprsky nejsou potřeba. Kolaps je způsobený poruchou přirozené termoregulace organismu, kdy se naše tělo ochlazuje pocením. Pokud málo pijeme nebo máme v těle málo soli, nemá se z těla co odpařovat, nedostatečný odvod tepla z těla ale způsobuje také vysoká vlhkost vzduchu, nevhodné oblečení nebo velká vrstva tuku na našem těle.

Úpal se projevuje téměř okamžitě a mezi jeho hlavní příznaky patří vysoká tělesná teplota (nad 40 °C), závrať, bolest hlavy, nevolnost leckdy zakončená zvracením a zrychlený tep. Stav postižené osoby se může rychle zhoršovat a vyústit až ve ztrátu vědomí, zhruba v polovině případů doprovázeného křečemi.

Úžeh je zvláštní forma přehřátí, které vzniká při nadměrném pobytu na přímém slunci. Obvykle se projevuje zčervenáním pokožky, vyrážkou, někdy i popáleninami. Celkové příznaky jsou však podobné jako při úpalu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.