PŘEDPOVĚĎ na Velikonoce: Zima to nevzdá. Tepleji bylo i na Nový rok

V pátek bude sněžit i v nížinách

V pátek ráno a dopoledne bude sněžit na východě území i v nížinách. Bude zataženo, na západě území ráno jasno, postupně zataženo i tam. Na východě území místy slabé sněžení, postupně se bude hranice sněžení zvedat do vyšších poloh. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě území bude chladněji – jen 1 až 3 °C.

Na Velikonoce deštník s sebou

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na východě území od středních poloh zpočátku dne i sněžení. Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. V neděli bude oblačno, na východě až zataženo a tam místy déšť nebo přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 7 až 11 °C.

V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Během dne přeháňky budou místy na horách sněhové. Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

[chooze:article;value:497694]

​Velikonoce chladnější než Nový rok

Letos bude Velikonoční pondělí o poznání chladnější, než byl Nový rok. To do střední Evropy proudil teplý vzduch od jihozápadu a teploty se pohybovaly i přes 15 °C, v Javorníku bylo až 19,6 °C. V posledních letech bylo spíš chladněji na Velikonoce než na Vánoce – viz tabulka a roky 2021, 2015 a 2013. Tabulka udává porovnání maximálních teplot na Velikonoční pondělí a Štědrý den pro stanici Praha-Ruzyně.

​Velikonoce ve znamení silných mrazů i tropů

Velikonoce jsou pohyblivé svátky, které se slaví první neděli po prvním jarním úplňku. V kalendáři může Velikonoční neděle připadnout na kterýkoliv den od 20. března do 25. dubna. Za uvedené období možných termínů Velikonoc vzroste průměrná denní teplota v pražském Klementinu z 5,4 °C na 10,2 °C. Nejvyšší teplota vzduchu během Velikonoc byla v Praze naměřena 23. dubna 1968, a to dokonce 30,9 °C, naopak ta nejnižší byla v roce 2012 na Jizerce, kdy klesla rtuť teploměru 8. dubna k -20,5 °C.

Kam za letními teplotami na Velikonoce?

Letní teploty budou panovat na Velikonoce pouze na Pyrenejském poloostrově, v portugalském Lisabonu bude až 28 °C, ve španělském Madridu pak 27 °C. Nad Apeninským poloostrovem bude oblačnost hodně proměnlivá s občasným deštěm a teploty v Římě se budou pohybovat do 18 °C. Na Balkáně také očekáváme proměnlivou oblačnost a přeháňky a v Athénách teploty do 19 °C. V Londýně pondělí proprší a teploty se budou pohybovat do 13 °C, v Paříži pak bude oblačno a 15 °C.

Počasí je jak na houpačce. Náledí komplikovalo dopravu po celém Česku (3. dubna 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.