Předpověď počasí na Vánoce. Všechno se změní, oznámili meteorologové

"Až do úterý nás čeká nadprůměrně teplé počasí beze srážek (vyskytovat se může maximálně slabší mrholení). Na tomto scénáři už je shoda, stejně jako na menším ochlazení, které nás čeká v průběhu středy," oznámili meteorologové na sociální síti XTeploty pod nulu ale spadnou jen přechodně na horách, kde by ve středu a čtvrtek mělo nasněžit.

Poté ale přijde velká změna. "Přibližně od čtvrtka, by mělo převládnout v prostoru střední Evropy frontální rozhraní, a to vlivem hluboké tlakové níže, která by se měla 'usadit' nad Skandinávií. Toto rozhraní by mělo oddělovat chladnější vzduch na severovýchodě od teplejšího na jihozápadě. Přesná poloha a vývoj tohoto rozhraní jsou ale nejasné," vysvětlili meteorologové.

"Vlhké oceánské severozápadní proudění by mohlo ale přinášet srážky a jednotlivé rodící se tlakové níže s frontálními systémy, které se budou na tomto rozhraní tvořit," varovali. Přechodně by mělo být větrno a na horách nejspíš bude intenzivně sněžit. "Sníh není přechodně vyloučen ani v nižších polohách," doplnili meteorologové.

Jasné už teď je, že počasí bude jako na houpačce. Podle meteorologů proto stále nejde odpovědět na otázku, jaké budou Vánoce. S největší pravděpodobností nás ale nečeká výraznější ochlazení.  

[chooze:article;value:532510]

"Takovéto situace s rozhraním, jehož poloha je nejasná a průběžně se mění, je velice složitá na předpověď. Přesnou představu o tom, jaké bude počasí na Štědrý den, budeme mít patrně až ke konci příštího pracovního týdne. Jinými slovy, napínavé to bude až do poslední chvíle," oznámili meteorologové.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové bude vánoční týden dost turbulentní, ale bez sněhové nadílky. Celé vánoční svátky by ale měly být větrné.

Obleva a déšť. Mrazy mají dorazit až v příštím roce (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.