PŘEDPOVĚĎ: Teploty budou šplhat až k 28 °C. Pak už se citelně ochladí

"Po severním okraji tlakové výše nad střední Evropou bude postupovat k východu teplá fronta, která částečně ovlivní počasí i u nás. V pondělí se bude tlaková výše přesouvat ze střední Evropy k východu a po její zadní straně se k nám obnoví příliv teplého vzduchu od jihozápadu. V úterý večer a v noci na středu přejde přes naše území k jihovýchodu studená fronta. Za ní se bude zvolna přesouvat přes střední Evropu k východu další tlaková výše. Po její zadní straně k nám opět začne proudit teplý vzduch od jihozápadu," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Neděle bude polojasná, v severovýchodní polovině území bude oblačno. V noci teploty spadnou na 5 až 9 °C, přes den se zvednou maximálně na 23 °C, na severu a severovýchodě Česka bude kolem 18 °C, v 1 000 metrech na horách jen 13 °C.

[chooze:article;value:523824]

pondělí bude jasno až polojasno, na severovýchodě zpočátku až oblačno. Ráno a dopoledne se mohou objevit ojediněle i mlhy. Noční teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C, v údolích klesnou až na 5 °C. Přes den se však zase pořádně oteplí a rtuti teploměrů vyšplhají až na 27 °C.

Úterý bude ve znamení polojasné až jasné oblohy, na Moravě a ve Slezsku se dopoledne mohou dělat mlhy. Během dne pak bude od jihozápadu přibývat oblačnosti a odpoledne a večer musíme počítat s přeháňkami a místy i bouřkami. V noci se teploty sníží na 10 až 14 °C, v údolích na 7 °C. Během dne naměříme i 28 °C.

Ve středu očekávají meteorologové oblačno až polojasno, na horách i přeháňky. V jihovýchodní polovině území bude zpočátku zataženo a bude pršet. Nejnižší noční teploty budou mezi 7 až 11 °C. Po teplých předchozích dnech se však ochladí a teploty se zvednou jen na 19 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, na severu území hrozí ojediněle také přeháňky. V noci teploty klesnou i na 3 °C, přes den dosáhnou jen 20 °C.

[chooze:article;value:524213]

Další dny do konce týdne budou většinou polojasné, ráno a dopoledne s výskytem mlh a nízkou oblačností. Noční teploty se znovu propadnou na 3 až 8 °C, postupně bude 7 až 12 °C. Přes den naměříme maximálně 20 °C. Pokud bude celý den svítit sluníčko, tak bude i kolem 24 °C.

Co můžeme očekávat od října?

Říjnové počasí může být podle meteoroložky Dagmar Honsové velmi rozmanité. To dokazují některé říjnové extrémy: nejvyšší říjnová teplota, konkr. 30,3 °C, byla naměřena 4. 10. 1929 v Litvínovicích, rekordní množství sněhu napadlo na Lysé hoře 29. 10. 1930  92 cm, nejsilnější mrazy 27. 10. 1947 Strakonice -13,1 °C, Rokytská slať -19,9 °C 21. 10. 2009, nejvyšší denní srážkový úhrn pak máme z Bedřichova z 28. 10. 1956 a činil 128 milimetrů.

Nejchladnější říjen byl v roce 1974 s průměrnou měsíční teplotou vzduchu 4,4 °C, nejteplejší říjen pak v roce 2001, kdy průměrná měsíční teplota vzduchu činila 11,3 °C.

Proč nás se změnou počasí rozbolí klouby?

"Pro říjen je typické rychlé střídání tlaku vzduchu, což mohou pocítit meteosenzitivní jedinci," uvedla Honsová. Podle lékárnice PharmDr. Ivany Lánové z BENU změny barometrického tlaku způsobují změny tlaku v kloubu. Dochází k podráždění receptorů a nervových zakončení chrupavky, což způsobuje bolest, pálení, píchání a celkovou únavu. Proto někteří lidé předem vědí, že bude pršet. Před deštěm někoho může rozbolet hlava.

Kvůli špatné úrodě kukuřice může zdražit maso. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.