PŘEDPOVĚĎ: Teploty půjdou nahoru. Alergiky čeká trápení s pyly

Na Velikonoční pondělí bude zpočátku dne polojasno až oblačno, ojediněle mlhy. Během odpoledne bude docházet k dalšímu ubývání oblačnosti na polojasno nebo skoro jasno. Během dne se vyskytnou pouze ojediněle slabé přeháňky na Liberecku se zanedbatelnými srážkovými úhrny. Odpolední teploty vystoupají na 10 až 15 °C.

​Aprílové počasí má zelenou

V úterý bude oblačno až polojasno. Postupně od západu přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, pouze přechodně polojasno, ojediněle přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 10 až 15 °C. Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i sněžení. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. V pátek bude oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Deštníky budeme potřebovat i nadále. V sobotu bude oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. V neděli bude oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C.

Jaký pyl právě letí?

S nárůstem teplot vzduchu se plně rozjede pylová sezona břízy. Pyl břízy je jedním z nejagresivnějších alergenů ze všech s přibližně kolem 5 milionů zrn pylu na jehnědu. Kromě pylů břízy jsou dominantními pyly jasan, olše, topol, vrba, javor, jilm a cypřišovité. Kvetou i ovocné stromy, ty jsou jen málo alergizující. Velkou roli v produkci a šíření pylu hraje aktuální počasí. Nejvíce pylů v ovzduší je v letním půlroce za teplého, suchého a větrného počasí.

[chooze:article;value:497400]

​Srážky způsobí výrazné snížení koncentrace pylu v ovzduší, ale velmi důležitá je doba, kdy během dne prší, a jejich množství. Ideální je noční nebo ranní silný a dlouhotrvající déšť, ten udrží nízké počty po celý den.

Teplota hraje důležitou roli při uvolňování pylu. U stromů se pyl nejlépe uvolňuje, když se teplota pohybuje mezi 13 – 15 °C. U trávy dochází nejvíce k uvolnění pylu při teplotách mezi 18 – 28 °C. Pokud však teplota stoupne nad 28 °C, uvolňování pylu se výrazně snižuje.

Různé typy pylu budou potřebovat různé rychlosti větru pro svůj ideální rozptyl, ale například pyl břízy se nejlépe rozšiřuje při mírném až čerstvém větru.
Délka slunečního svitu je také rozhodující pro produkci pylu, a to kvůli fotosyntéze. Pokud je zataženo, rostliny i stromy budou produkovat méně pylu, protože dostávají méně světla. I proto je za slunečných dnů množství pylu nejvyšší v podvečer.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.