Předražená jízda a falešné účtenky. Reportér byl na stopě podvodných taxikářů

Jako na "divokém východě" si někdy mohou cestující připadat po příletu na pražské letiště. Když se porozhlédnou po taxislužbě, kromě společnosti Uber, která zajišťuje oficiální přepravu cestujících, tam totiž podnikají i jiní taxikáři. Ti postávají na takzvaném expresním parkovišti nedaleko od příletové haly a jsou to především cizinci. Často se mezi sebou o zákazníky perou i dost nevybíravým způsobem, jak loni v říjnu zdokumentoval jeden z čtenářů TN.cz. 

"Připomíná to válečnou zónu, kdy různé národnosti bojují o to, kdo si tam uzme cestujícího. Hlavně že turistům ukážeme jako billboard: 'Přijeli jste do Prahy, hlavně po desátý večer buďte potichu.' Ale taky možná uvidíte zakrváceného taxikáře, jak ho kope jiný taxikář," říká novinář a youtuber Janek Rubeš. 

[chooze:article;value:525017]

​Jak v současnosti fungují taxi na pražském letišti, se v přestrojení za opilého turistu vydal zjistit reportér Jan Zálužský. Řidiči dal ale šanci jeho totožnost odhalit, cílem jeho cesty byla totiž budova televize Nova. Na tachometru se ihned objevuje částka 1 900 korun. 

Urazit 22 kilometrů za téměř dva tisíce korun není obvyklé, podle magistrátní vyhlášky, by se měl totiž řidič vejít do devíti stovek. Reportér ho ke všemu několikrát žádal, aby jel nejkratší možnou cestou a na taxametr. Řidič si s tím ale moc velkou hlavu nedělal, nesmyslně odbočoval a zřejmě chtěl udělat vyhlídkovou jízdu. 

To nejlepší ale přišlo, jakmile taxikář dorazil do cíle a z přihrádky vytáhl předtištěné účtenky. "Řidiči jsem zaplatil 1 900 korun, na účtenku mi vystavil částku na 1 303 korun a podle ní mě také nevysadil před budovou televize Nova, nýbrž v jiné části Prahy, na Pankráci," shrnuje celou cestu reportér. 

[chooze:article;value:525683]

​"Je to krádež za bílého dne. Zlodějina, co jiného? Situace na letišti se oproti minulosti zhoršila. Není důležité, jestli řidiči jezdí na aplikaci nebo na taxametr, důležité je, jestli chtějí zákazníka okrást nebo ne. A najdou se v každé té skupině lidi, kteří okrádat chtějí," míní vývojář taxi aplikací Tomáš Novák. 

Na praktiky některých nových taxikářů si stěžují i ti zkušenější, kteří se na letišti pohybují léta. "Oni nesplňují nic, nemají taxametr, nevydávají účtenky, policejní taxi tým mě tady otravuje každou chvíli a je tady nechají jezdit bez ničeho. To je ostuda tohohle státu," stěžuje si jeden z nich. 

Letiště se brání

O praktikách taxikářů, kteří na mezinárodním letišti obírají turisty mířící do Česka utratit své peníze a podpořit cestovní ruch, vedení letiště moc dobře ví. Na sociálních sítích jen cynicky reagovalo na kritiku exposlance Miroslava Kalouska, který naznačil, že využití oficiálního přepravce letiště, tedy společnosti Uber, je pro některé zákazníky příliš složité. "Na letiště si můžete objednat jakoukoli jinou taxislužbu, tam ale pouze garantujeme zážitek, který můžete mít s taxametrem a cenou od 100 euro," napsali. 

Podle mluvčího ale i tak letiště proti praktikám některých taxikářů bojuje. "Připravujeme řadu opatření v interiéru letiště ve formě informací pro cestující a navigační prvky ke službě zajištěnou oficiálním smluvním dopravcem společnosti Uber, který garantuje výši jízdného v souladu s nařízením o maximálních cenách osobní taxislužby," sdělila mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. 

Než se dají věci do pohybu, rozhodl se pořad Na vaší straně jednat. Účtenku za taxi reportér vzal a odnesl magistrátním úředníkům. "Pokud se podíváme tady na ten záznam o přepravě, tak nesedí ty lokality, tak porušil řidič pravděpodobně zákon. Nesedí s tím ruku v ruce ani částka, tak teoreticky došlo k předražení," reagoval na záznam o podvodu mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman s tím, že řidič teoreticky může přijít o průkaz řidiče taxislužby a provozovatel může dostat vysokou pokutu.

[chooze:article;value:517954]

Návrat na místo činu 

Celou věcí se začala zabývat i městská policie, konkrétně její speciální taxi tým. "Vámi popisovaný příběh není bohužel v metropoli ničím neobvyklým. Vaše cesta byla zjevně předražená," potvrdila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. 

Protože jsme se se situací nehodlali smířit, vyrazili jsme hledat jehlu v kupce sena. Najít dotyčného taxikáře trvalo dva dny. Na řidiče, který si za přepravu řekl nekřesťanské peníze, si poté přijel posvítit takzvaný taxi tým pražské městské policie a zdá se, že od té doby, co vezl reportéra v přestrojení, ve svém svérázném počínání směle pokračoval dál.

Čím více se strážníci řidiče ptají na základní věci, které k jeho povinnostem patří, tím více přibývá důvodů a příběhů, proč veškeré náležitosti nemá v pořádku. Šofér na místě svoje chování vysvětlit nedokázal, třeba ale bude úspěšnější na magistrátu. Na jeho vysvětlení totiž budou zvědaví úředníci, kteří budou jeho jízdy projednávat ve správním řízení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.