Předseda Sněmovny reprezentantů USA podpořil použití raket ATACMS k ničení cílů na území Ruska

Svůj postoj k současné politice USA, která omezuje použití raket k útokům na ruském území Johnson vyjádřil v odpovědi na dotaz novinářky z Hlasu Ameriky. "Myslím, že bychom měli Ukrajině umožnit, aby válku vedla způsobem, jaký uzná za vhodný. Musí mít možnost se bránit," citoval deník Kyiv Independent slova Mika Johnsona.

Výbor pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů USA nedávno zveřejnil výzvu skupiny kongresmanů z obou stran adresovanou ministru obrany Lloydu Austinovi, v níž vyzývají k rychlejšímu dodání zbraní Ukrajině a umožnění Ukrajině útočit na cíle v Rusku.

[chooze:article;value:552551]

Předseda Sněmovny reprezentantů doplnil, že Ukrajina musí být schopna se bránit a snaha Spojených států o mikromanagement tamního úsilí není pro USA dobrou politikou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navíc v rozhovoru pro agenturu Reuters potvrdil, že Ukrajina jedná s mezinárodními partnery o možnosti zasáhnout svými zbraněmi cíle v Rusku.

Možnost použití raket k ničení cílů v ruském týlu nedávno podpořil i litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, který prohlásil, že omezení USA na používání raket dlouhého doletu ATACMS na území Ruska bylo "chybou".

Ukrajinští představitelé nedávno uvedli, že zákaz Washingtonu znamenal, že Ukrajina nemohla zaútočit na ruské síly, které se shromažďovaly před překročením hranice do Charkovské oblasti v rámci obnovené ruské ofenzívy, která začala počátkem května.

Svět stojí na pokraji války. Státy zuřivě zbrojí, Ukrajina není jediné ohnisko (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.