Představitel Hizballáhu vyhrožuje Izraeli: Před ničím se nezastavíme

Libanonské hnutí Hizballáh je připraveno vést proti Izraeli totální válku. A v neděli zaútočilo na Izrael nejspíš také raketami středního doletu Fadi-1 a Fadi-2. Terčem úderu zhruba stovky řízených střel měla být letecká základna Ramat David v jihovýchodní části Haify a zbrojní továrna Rafael severně od Haify. Izraelská armáda ale CNN neodpověděla, zda byla tato místa opravdu zasažena, a potvrdila údery pouze v jejich blízkosti, přestože Hizballáh použil proti židovskému státu nejničivější sílu od roku 2006.

Izraelské stíhačky měly v neděli v noci následně reagovat údery na teroristické základny v jižním Libanonu, jak informoval Times of Israel. Hizballáh pravděpodobně k nebývalé aktivitě vyprovokovaly výbuchy stovek pagerů a vysílaček jeho členů z minulého týdne, za nimiž je pravděpodobně Izrael, i když zařízení vyrobená na Tchaj-wanu dodala libanonskému hnutí firma se sídlem v Maďarsku.

[chooze:article;value:574754]

​Exploze usmrtily 80 členů Hizballáhu. "Proti Izraeli teď povedeme bitvu, ve které se před ničím nezastavíme," prohlásil v reakci na to druhý nejvyšší představitel Hizballáhu Naim Kásem.

Napětí na Blízkém východě roste od loňského 7. října, kdy teroristé unesli a zabili stovky Izraelců. Letos v dubnu na Izrael asi třemi stovkami raket a dronů zaútočil Írán, tehdy mělo jít o reakci na úmrtí vojenských činitelů Teheránu, kteří zemřeli po výbuchu na zastupitelském úřadu v Libanonu. Právě íránský režim šíitskou organizaci Hizballáh dlouhodobě podporuje.

Hizballáh vznikl po izraelské invazi do Bejrútu v roce 1982 a do světového povědomí se tehdy dostal například kvůli únosům amerických občanů. A jedná se o jednu z největších nestátních bojových organizací na světě.

Izrael zabil při útoku na Bejrút velitele Hizballáhu. Libanon hlásí několik mrtvých (21/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.