Představitel Pfizeru měl ovlivňovat Twitter. Potlačoval příspěvky o očkování

Twitter měl potlačovat příspěvky zpochybňující efektivitu očkování proti nemoci covid-19. Důvodem pro tuto cenzuru měl být nátlak člena představenstva farmaceutické společnosti Pfizer Scotta Gottlieba. Pfizer patří k jedněm z největších producentů vakcín proti covidu.

Gottlieb měl využít svého vlivu k přimění Twitteru, aby příspěvky, které zpochybňovaly účinnost vakcíny, označil jako zavádějící. K těmto příspěvkům Twitter připojil kromě varovného značení také informace o očkování.

Jako příklad uvádí portál Daily Mail tweet lékaře Bretta Giroira, který předloni v srpnu promluvil o imunitě po prodělání covidu. "Je zřejmé, že přirozená imunita po covidu je silnější než vakcínová. Není žádné vědecké ospravedlnění vakcíny, pokud už člověk covid prodělal. Pokud jste ještě nakaženi nebyli, nechte se očkovat," napsal Giroir.

[chooze:article;value:480555]

Tento tweet Gottlieb použil jako příklad nežádoucí informace. "Tohle je názorná ukázka korozivních informací. Své informace čerpá z jediné izraelské studie, která navíc nebyla ověřená. Ale tento tweet se stane virálním a objeví se i ve zprávách," stěžoval si podle Daily Mail Gottlieb Twitteru.

I když Twitter nedokázal prokázat, že Giroirovo tvrzení bylo nepravdivé, označil jej i tak za zavádějící. A to právě na základě tlaku Gottlieba, který sice tuto nálepku nežádal, je však zřejmé, že obsah tvrzení považoval za nepříjemný.

Informace o ovlivňování Twitteru vyšly na světlo skrze takzvané Twitter Files. Jde o data, která po odkoupení společnosti zveřejnil miliardář Elon Musk. Dokumenty se týkají zejména praktik, které Twitter měl používat ke zvýhodnění některých politických názorů a cenzuře jiných.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.