Přehled: Absurdní zdražování na Jadranu. I Chorvaté už toho mají plné zuby

Turisty, kteří letos zamíří do Chorvatska, čekají oproti loňsku opět vyšší ceny. Nahoru šly hlavně u těch položek, které jsou pro lidi na dovolené nejdůležitější, tedy u ubytování a potravin.

Ceny potravin rostou

Potraviny v Chorvatsku zdražují skoro nejrychleji v Evropě. V meziročním srovnání o asi 5,2 procenta. Podle tamního portálu Index je na tom v Evropské unii hůře jenom Malta, Řecko a Španělsko. Výrazně vzrostly především ceny masa a zeleniny, kde je dokonce Chorvatsko celoevropským rekordmanem.

Situaci ještě může zhoršit počasí, které je v Chorvatsku podobně divoké jako v Česku a přechází z extrému do extrému. Podle webu Dnevnik trpí především jabloně a dále rybíz nebo arónie. "Vše začalo kvést a najednou jsou nízké teploty, fouká, sněží. To je nejhorší situace, která nás teď mohla potkat," popsala problémy chorvatských zemědělců majitelka jedné z tamních farem Jelena Miloševičová.

[chooze:article;value:552247]

Prodejci občerstvení a restauratéři v turistických střediscích se pak podle portálu Danas snaží držet ceny jídel a pochutin na rozumné úrovni. Například zmrzlinu můžete v letoviscích zatím pořídit pod tři eura (asi 75 korun), její cena ale může ještě vzrůst. Loni se pohybovala i kolem čtyř eur (tedy asi 100 korun).

"Letošní rok je myslím příznivější, skoky cen nejsou tak divoké jako loni. A pokud k nárůstu dojde, nebude to tak prudké jako loni," odhaduje restauratér Vedran Cvitkovič. Ne všichni jsou ale tak optimističtí. "Faktem je, že ceny jdou vždy před turistickou sezónou nahoru, je to u nás už standardem. Ceny určitě v létě porostou," nechal se před časem pro Index slyšet bývalý chorvatský ministr financí Boris Lalovac.

Podobně to vidí také předsedkyně chorvatského Sdružení na ochranu spotřebitelů Ana Kneževičová. "Ceny rostly celý rok 2022 i 2023. Viděli jsme, co se stalo se zavedením eura. Teď se blíží sezóna, a jak vidíme, všechno zase zdraží," prohlásila a růst cen označila za absurdní.

[chooze:article;value:551413]

Stále se dá ušetřit

Je ale množství potravin, které se v Chorvatsku zatím koupit vyplatí. Zatímco vepřová krkovice, vhodná třeba na grilování, stojí v Česku před slevou kolem 190 Kč za kilogram, v Chorvatsku ji můžete, například v obchodech Konzum, pořídit před slevou za čtyři až 5,8 eur, tedy mezi 100 a 150 korunami.

Podobně například kuřecí prsní řízky vyjdou v českých pobočkách Tesco nebo Globus na asi 214 korun za kilo, ale v chorvatském Lidlu či už zmíněném Konzumu je pořídíte za 4,6 eur, tedy nějakých 116 korun. Podle portálu Aktuálně.cz, který dělal průzkum přímo na místě, se dá ušetřit také například na olivovém oleji, špagetách či rýži.

[chooze:article;value:550990]

Zdražuje i ubytování

Zdražuje také ubytování. Podle portálu Danas se noc v dobrém hotelu se snídaní prodraží oproti loňsku asi o 15 %. Konkrétní nárůst ceny ale velmi záleží na typu, místě a času ubytování. "Zatím se zdá, že pronajímatelé ubytování drží ceny na loňské úrovni," tvrdí například prezidentka Chorvatského svazu rodinného ubytování Barbara Markovičová.

"Zaznamenala jsem také to, že ti, kteří loni extrémně zdražili, se spálili. Ceny, které v minulém roce nastavili, jim přinesly pokles počtu hostů, a proto nyní ceny srovnali na přijatelnější úroveň," dodává Markovičová.

Výraznou výjimku ale tvoří například ceny ubytování ve Splitu a okolí v polovině července. Na tamním fotbalovém stadionu totiž od 12. do 14. července proběhne velký festival taneční hudby Ultra Europe. Právě v období jeho konání může cena za noc v oblasti vystoupat i na více než trojnásobek běžné ceny.

Výhodu mají ti, kteří už si dovolenou v Chorvatsku koupili. "Pokud má někdo zájezd už koupený, tak se samozřejmě aktuální zdražování do jeho ceny nepromítne. Celkové náklady můžou ale záviset na tom, jakou formu stravování si člověk objednal. Pokud je tam stravování pouze vlastní, tak náklady na dovolenou stoupnout můžou," sdělil TN.cz marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šťastný.

Chorvatsko má nejvyšší inflaci v eurozóně. Jak to ovlivní dovolenou? (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.