PŘEHLED: Armáda rozprodává majetek. Nabízí zajímavé pozemky i bunkry

[chooze:gallery;value:33440]

​Další kolo prodeje nepotřebného majetku zahájilo ministerstvo obrany v úterý. Už tradičně ve výběrovém řízení prodává bunkry z předválečného opevnění Československa, přezdívané jako řopíky. "Zájem o ně v poslední době lehce stoupá. Reaguje to na ekonomické a globální podmínky. Kopírujeme ekonomický vývoj, který nyní stagnuje, ale předpokládáme, že v blízkém období znovu zájem více stoupne," odhadl ministerský rada pro nakládání s nepotřebným majetkem Petr Lelka pro TV Nova. 

V aktuálním inzerátu, který na svém webu zveřejnilo ministerstvo, je nově 33 nemovitostí. Jejich souhrnná minimální požadovaná kupní cena podle resortu činí zhruba 23 milionů korun. Každý rok ministerstvo inzerát vypisuje zhruba osmkrát, nabídka starých bunkrů v nich vždy převyšuje.

Do 100 tisíc korun si mohou zájemci koupit třeba rozsáhlý bunkr v Novosedlech na Moravě. Do 40 tisíc korun se pak dá pořídit třeba opevnění v Sádku u Opavy. "K prodeji přistupujeme proto, že ten majetek je nepotřebný. Máme povinnost, ale i snahu se ho zbavit," vysvětlil Lelka. 

[chooze:article;value:521617]

​Kromě bunkrů pro vojenské nadšence ale ministerstvo v inzerátu nabízí i několik zajímavých pozemků. Patří mezi ně například prostor cvičišť Pístov a Rančířov u Jihlavy. Bývalý vojenský pozemek v Lešanech nad Sázavou má rozlohu zhruba jednoho hektaru a k prodeji je zatím za minimálně 1,7 milionu korun. K prodeji je také komplex čtyř pozemků v pražské Michli, jejichž souhrnná minimální cena dosahuje 15,4 milionu korun. 

Podle Lelky jdou peníze z prodeje objektů přímo do státního rozpočtu. Zájemci o koupi můžou postupovat podle podmínek, které má ministerstvo na svém webu. "Základ je přečíst si podmínky u inzerátu a podat písemnou nabídku s vyjádřením kupní ceny, která musí být vyšší, než je minimální kupní cena vyhlášená konkrétním inzerátem," vysvětluje ministerský rada celý proces nákupu.

"Pak to zájemce musí poslat v zalepené a označené obálce. Následuje jednání komise, která otevírá obálky a posuzuje jejich správnost a náležitosti. Až pak zasedne rozhodný orgán resortu obrany, který nakonec sám zhodnotí a rozhodne, zdali s tím nejvhodnějším kandidátem uzavře ministerstvo smlouvu," popsal s tím, že pak zbývá už jen uzavření smlouvy, fakturace, vklad do katastru a předání majetku. Další a poslední letošní nabídku nemovitostí k odprodání by měl resort zveřejnit na konci října. 

Most, bunkr nebo historická vilka. Stát se zbavuje majetku za pakatel (05/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.