PŘEHLED: Češi vyráží na vánoční trhy do ciziny. Ceny se tam hodně liší

Češi milují vánoční trhy, což pravidelně dokazují plná náměstí a fronty na oblíbený svařák nebo trdelník. Česká města navíc každý rok vytváří krásnou vánoční výzdobu a například trhy na pražském Staroměstském náměstí se opakovaně umisťují na špičce žebříčku nejhezčích vánočních trhů na světě. Letos je web The Times označil jako 5. nejhezčí v Evropě. Na 9. místě se pak objevily trhy z jihu Čech, konkrétně web zmiňuje trhy ve městech České Budějovice a Český Krumlov. Přesto ale Češi rádi vyráží na vánoční trhy také do zahraničí, hlavně do sousedních zemí. 

Drážďany, Německo

Saské město patří mezi jeden z nejoblíbenějších cílů českých vánočních nakupujících a při procházce po trzích v Drážďanech je čeština slyšet na každém rohu. Turisté mohou do samozvaného německého hlavního města Vánoc vyrážet na trhy od 29. listopadu do 24. prosince.

Za oblíbený svařák neboli glühwein si zde ale návštěvník v některých stáncích oproti loňsku připlatí. "Někteří prodejci uvažují o ceně 5 eur za šálek svařeného vína (v přepočtu zhruba 122 korun). My ale u našeho stánku zůstáváme na 4,50 eur (110 korun)," popsal Jörg Hahn (62) z drážďanského biovinařství pro německý web Tag24.

Nádherné vánoční trhy nabízí i další německá města. Mezi Čechy je oblíbený například Norimberk či Mnichov. Podle zmíněného žebříčku pak rozhodně stojí za to zajet na vánoční trhy do Berlína, který se umístil na třetí příčce a na trhy v Kolíně nad Rýnem, které celý žebříček dokonce ovládly. V Berlíně se trhy konají od 28. října do 1. ledna, v Kolíně od 23. listopadu do 23. prosince. 

​Vídeň

Rakouské hlavní město nabízí také nádherné trhy, na které míří každoročně spousta Čechů. Ve městě se letos otevírá 14 trhů s celkem 777 stánky, chlubí se vídeňská radnice. Právě na Radničním náměstí se nachází asi nejznámější vídeňské trhy. Vánoční strom se na nich rozsvítil už 10. listopadu a nakupovat zde mohou návštěvníci do 26. prosince.

Cena svařáku se ve Vídni pohybuje o něco výše než v Drážďanech. Průměrná cena je 5,4 euro (132 korun) a za některé speciální verze punče například s vodkou zaplatí vánoční návštěvníci dokonce 7,5 euro (184 korun).

[chooze:article;value:529830]

​V Rakousku pak rozhodně stojí za návštěvu i vánoční trhy v Salzburgu, které skončily na druhém místě v žebříčku nejhezčích evropských trhů. "Důraz je zde kladen na kvalitu před kvantitou, takže očekávejte spíše ručně pletené ponožky než nové svíčky," píše The Times.

Bratislava

Hlavní vánoční trhy jsou i letos v samém centru metropole na Hlavním a Františkánském náměstí. Konají se od 23. listopadu a mimořádně až do 31. prosince vyjma svátečních dnů 24., 25. a 26 prosince, píše web tvnoviny.sk. V žebříčku The Times se umístily na krásném osmém místě především díky atmosféře připomínající "čas dětských zázraků." "Kolem vánočních stromků visí pohádková světla, zatímco stánky na trhu prodávají tradiční dřevěné hračky a hezké vánoční ozdoby," píše web.

Za svařák a další pochoutky si ovšem návštěvníci letos připlatí. Podle projektového manažera vánočních trhů Petra Ondíka ceny stoupnou meziročně o přibližně 15 %. Loni za něj někteří prodejci přitom chtěli až 4,5 euro, čímž se vyrovnali například německým kolegům. Hrneček svařáku se ale dal pořídit i za 2 eura (50 korun). Letos by se tak průměrné ceny měly pohybovat kolem 3 eur (73 korun).

​Krakov

Jedny z největších a nejoblíbenějších trhů v Polsku jsou na náměstí Rynek Glówny v Krakově, což od českých hranic není moc daleko. Ochutnat na nich lze tradiční polské speciality jako koprovou polévku a boršč. Trhy se zde konají od 24. listopadu do 26. prosince a dle žebříčku jde o 18. nejhezčí evropské trhy. Skončily tak jen dvě pozice za jiným polským městem, Gdaňskem. 

Cena svařáku je v Polsku o něco nižší než v Německu či Rakousku a pohybuje se mezi 10 až 12 zlotými (56 až 67 korun).

Delší výlet

Pokud byste letos chtěli vyrazit za vánočním kouzlem někam dál než jen do sousedních zemí, tak v žebříčku 10 nejhezčích vánočních trhů se umístily ještě ty v maďarské Budapešti (4. místo), francouzském Štrasburku (6. místo) či ve švédském Göteburgu (7. místo).

Vánoční světla už svítí i v Paříži či v Americe. Podívejte se, jak to tam vypadá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.