PŘEHLED: Česko ochromí stávky. Podívejte se, kdo a proč bude stávkovat

Vláda Petra Fialy (ODS) se snaží šetřit a připravila ozdravný balíček, který má podle ministerstva financí během příštích dvou let snížit rozpočtové deficity celkem o 150 miliard korun. Platit by měl už od 1. ledna 2024. Přestože na nutnosti úspor panuje ve společnosti shoda, tak s konkrétní podobou vládního konsolidačního balíčku většina lidí podle průzkumu agentury STEM/MARK nesouhlasí. Některé profese vládní škrty rozzlobily natolik, že se rozhodly jít do stávky. 

Školy

Celodenní výstražnou stávku vyhlásily školské odbory na pondělí 27. listopadu, kdy má proběhnout také tzv. Den protestů. Hlavním důvodem školské stávky je požadavek, aby šlo do školství příští rok více peněz, než vláda plánuje. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) letos představil ve školství škrty za 30 miliard korun.

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství chce dle svých vyjádření především zabránit nekoncepčním zásahům do fungující vzdělávací soustavy, zabránit škrtům v rozpočtu kapitoly školství na rok 2024 a nepřipustit, aby se platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024 snížily.

V praxi by totiž tyto kroky podle ředitelů vedly například k výraznému poklesu počtu hodin věnovaných výuce, zvýšení počtu žáků ve třídách, omezení volitelných předmětů či omezení dělení tříd na skupiny. Hrozí prý také možná likvidace malotřídních škol, snížení finančních prostředků na asistenta pedagoga, omezení pořizování učebnic a učebních pomůcek a škrty počtu nepedagogických pracovníků, bez kterých je velmi složité zajistit provoz škol, a problém by mohly mít například školní jídelny.

[chooze:article;value:530085]

​"Z výše uvedených důvodů plyne, ze důvodem stávky nejsou platy učitelů, ale jedná se o celkové snižování výdajů na vzdělávání," vysvětlil v otevřeném dopise rodičům předseda školských odborů František Dobšík. "Vážení rodiče, věřte, že si nebereme vaše děti jako rukojmí. Ty si bohužel vzala vláda, která není schopna najit politickou vůli realizovat svou vlastní prioritu," dodal.

Ministerstvo školství v předcházejících dnech vydalo soupis informací pro ředitele škol, jejichž personál se hodlá zapojit do stávky. Dokument uvádí povinnosti stávkových výborů vůči vedení školy i pravidla, podle kterých se stávka vede. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Nemocnice

Celý prosinec se zřejmě budou nemocnice v Česku potýkat s nedostatkem personálu. Lékaři se totiž dosud nedohodli s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) na změnách v novele zákoníku práce. Spolek Mladí lékaři konkrétně požaduje především snížení počtu přesčasů i vyšší základní platy. "Chtěla bych, aby se začal dodržovat zákoník práce, aby maximální přesčasová doba byla 416 hodin za rok, kterou my jsme v tuhle chvíli přesáhli v srpnu," uvedla lékařka Kateřina Janstová v reportáži TV Nova. Její kolega Lucián Zaťko z kliniky dětské chirurgie a traumatologie zmiňuje, že pracuje zhruba 900 hodin ročně přesčas. 

[chooze:article;value:529465]

​Právě přesčasy ovšem dělají velkou část výdělků lékařů. Mladí lékaři proto požadují, aby se zvýšil základní plat lékařů. "Naše požadavky nejsou nijak nereálné. Momentálně to stojí na finančním ohodnocení lékařů. My pro mladé lékaře požadujeme, aby se tedy z 230 korun na hodinu zvedl plat na 340 korun na hodinu," uvedla mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová. Přehled nemocnic, kterých se stávka mladých lékařů dotkne, najdete v tomto článku na TN.cz.

Další firmy

Ke Dni protestů 27. listopadu se připojují i další firmy, kterým vadí vládní škrty. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se do stávek zapojí odboráři z potravinářského průmyslu, vysokého školství, kultury a ochrany přírody, zdravotnictví a sociální péče, knihoven a také dopravy. "Počet zapojených odborových organizací a počet členů je v tuto chvíli nad 50 procenty členské základny ČMKOS," uvedl Středula. ČMKOS má aktuálně přes čtvrt milionu členů, což by znamenalo, že bude stávkovat přes 100 tisíc členů.

Podle odborářů jsou hlavními důvody jejich protestu "zásadní zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, kroky vlády v oblasti důchodů, neochota vlády snížit věk odchodu do důchodu pro náročné profese, zásadní hrozba zdražení energie, neakceptovatelný pokles reálných mezd a platů a dopady konsolidačního balíčku".

Stávku podpoří například odboráři ze Škoda Auto, Třineckých železáren či kolínské TPCA. Konkrétní podoba se bude v různých firmách lišit, například ve společnosti Škoda Auto by se měla výroba zastavit na dvě hodiny. Zaměstnanci z Třineckých železárnách zase plánují dorazit na demonstraci do Prahy, která se uskuteční na Malostranském náměstí a pořádá ji právě ČMKOS. Například v kolínské Toyotě by zase mělo jít spíše o symbolický protest, jinde odborové organizace teprve konkrétní formu plánují. 

Podívejte se na úterní tiskovou konferenci ČMKOS, kde Středula popsal, co Česko čeká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.