PŘEHLED: Chorvatské obchody čeká velká změna. Některé dny musí zůstat zavřené

Prodejci si ale mohou vybrat 16 nedělí v roce, kdy budou mít možnost otevřít. Výjimku budou mít také obchody na vlakových či autobusových nádražích, na letištích, v přístavech a na lodích, na čerpacích stanicích, v kempech, nemocnicích, hotelech nebo v kulturních institucích.

"Jsou udělané rozpisy a obchodníci se rozhodli, které neděle budou pracovat. Myslím, že žádné problémy nebudou," citoval portál Narod prezidentku Odborového svazu Chorvatska Zlaticu Štuličovou.

[chooze:article;value:510237]

Zákon navíc dále určuje, že maximální týdenní pracovní doba od pondělí do soboty je 90 hodin. Sám prodejce si tyto hodiny rozděluje do jednotlivých dnů. Pokud se sám rozhodne otevřít v daný týden i v neděli, tak se mu limit zvedne na 105 hodin.

Než však lidé půjdou v Chorvatsku nakupovat, měli by si ověřit, že bude otevřeno, a to zejména v neděli. Obchodní řetězce i nákupní centra už přizpůsobily pracovní dobu novému zákonu, píše portál Dnevnik.

Důležité je upozornit, že mnohé velké obchody plánují mít v neděli otevřeno přes léto zejména ve svých provozovnách u moře a v turisty oblíbených destinacích. Naproti tomu ve vnitrozemí prodejny otevřené být nemusí.

Obchodní řetězce

Lidl

Od 2. června začne uplatňovat zákon obchodní řetězec Lidl. Přes léto tak nebudou otevřené obchody ve městě Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Donji Miholjac, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevec, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Kutina, Našice, Nova Gradiška, Novska, Osijek, Petřínja, Sesvete, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Světa, Nedelja, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Vukuvar, Zabok, Záhřeb, Zaprešić, Županja. Všechny ostatní prodejny pak budou v neděli otevřené.

Kaufland

Právě turistické sezoně přizpůsobil svůj provoz Kaufland. V průběhu července a srpna budou totiž všechny prodejny otevřené každou neděli.

[chooze:article;value:511007]

Konzum

Také řetězec Konzum se rozhodl přizpůsobit svou otevírací dobu jednotlivých provozoven turistické sezoně i konání různých akcí. V oblíbených letních destinacích tak budou tyto obchody otevřené i v neděli.

Přestože otevřeno bude mít i velké množství prodejen ve vnitrozemí, řetězec doporučuje zákazníkům si otevírací dobu příslušné provozovny vždy zkontrolovat na webu. Kromě toho budou u vchodu do každého obchodu vyvěšeny informující plakáty, na kterých bude také adresa nejbližšího Konzumu v případě, že ten vámi navštívený bude mít zavřeno.

Plodine

Během léta budou v neděli zavřené obchody Plodine ve městech Bjelovar, Čakovec, Čazma, Čepin, Đakovo, Dugo Selo, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapinske Toplice, Križevci, Kutina, Ludbreg, Našice, Nova Gradiška, Novska, Osijek Huttlerova, Osijek Strossmayerova, Petrinja, Pitomača, Požega, Prelog, Sisak, Slavonski Brod, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo, Varaždín – Gospodarska, Varaždín – Optujska, Vinkovci – Vukčića, Virovrbitinić, Zajac Záhřeb – Karla Metikoša, Záhřeb – Mije Haleuša, Záhřeb – Štefanovečki zavoj, Záhřeb – Vice Vukova, Zapřešić, a Županja. Ve všech ostatních obchodech si lidé v neděli nakoupí.

Spar a Interspar

Prodejny Sparu a Intersparu budou v přímořských oblastech, které navštěvují turisté, v neděli přes léto otevřeny. Lidé si v mnoha případech nakoupí i ve vnitrozemí. Také v tomto případě řetězec radí si otevírací dobu ověřit na webu.

[chooze:article;value:510851]

Nákupní centra

Arena Centar v Záhřebu

Během července a srpna bude mít nákupní centrum v neděli a o svátcích obchody zavřené. Výjimku bude mít pouze kino, kavárny, restaurace a rychlá občerstvení a myčka aut. Úplně zavřeno bude v neděli 1. září a 31. prosince. Během ostatních neděl bude platit běžná otevírací doba od 9:00 do 21:00.

Avenue Mall v Záhřebu

V červenci a srpnu bude zavřené také nákupní centrum Avenue Mall. To nebude fungovat ani 24. září a 29. října. Výjimku také v tomto případě budou mít kavárny, herny a rychlá občerstvení. Ty zůstanou pro zákazníky otevřené.

City Center one West a City Center one East v Záhřebu

Tato obchodní centra v Záhřebu si vybrala 16 nedělí, kdy budou mít otevřeno. Můžete se podívat, kdy vyrazit nakupovat.

​​City Center one Split

Také v případě nákupního centra ve Splitu je stanoveno 16 pracovních nedělí. Obchody budou pro zákazníky otevřené.

​​Tower Center Rijeka

Během 16 nedělí si budou moci lidé nakoupit také v obchodním centru Tower Center Rijeka.

​​Centrum ZTC v Rijece

Zákazníci by si vždy měli raději zkontrolovat, že ochody nebudou zrovna zavřené. 16 nedělí bude pracovních také v Centru ZTC v Rijece.

​​TC Portanova v Osijeku

Naproti tomu centrum TC Portanova v Osijeku bude v červenci otevřené pouze 2. a 9. července. Po zbytek měsíce pak bude v neděli zavřeno.

​​Češi si nově léky na eRecept vyzvednou i v Chorvatsku. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.