PŘEHLED: Cukroví letos vyjde levněji. Suroviny ale radši nakupte už teď

Linecké, perníčky či vanilkové rohlíčky. Vánoce se zkrátka blíží a k nim nepochybně patří i cukroví. Obchody se na nadcházející sezónu už připravují a kromě výzdoby se před svátky mohou změnit i ceny některých surovin. Situace zatím vypadá příznivě, vše se ale ještě může změnit.

Podle ekonoma Štěpána Křečka sice totiž dochází v současnosti k poklesu cen některých základních potravin, nicméně v případě výhodných akčních nabídek se vyplatí zásoby nakoupit už nyní. "Kdybychom totiž nákupy odkládali a následně vše koupili naráz, hrozilo by, že některé produkty nebudou zrovna v akci," vysvětlil Křeček.

[chooze:article;value:525858]

​Redakce TN.cz proto porovnala v několika supermarketech po České republice ceny základních surovin pro výrobu cukroví. Ceny vychází z aktuálně platných letáků či z internetové nabídky příslušných obchodů. Na přehled aktuálních cen se podívejte v následující tabulce:

​"Podle aktuálních cen Českého statistického úřadu vyjde letošní pečení vánočního cukroví levněji než v loňském roce," uvedl ekonom Štěpán Křeček. Mohou za to klesající ceny cukru, mléka a másla. Méně zaplatíme ale i za vejce, mouku či olej.

Letos si naopak připlatíme za cukr, med a čokoládu. I tak by měl být ale nákup výhodnější než loni. "Bohužel úspora nebude nijak ohromující a řadově se bude pohybovat v desítkách korun," uzavírá Křeček.

​Zájem tradičně bývá i o nákup domácího cukroví. Letos už se ceny za kilogram cukroví pohybují kolem 900 korun. To je pro řadu domácích pekařek a kuchtíků výzva k přivýdělku. Potravinářská inspekce ale varuje, že takové obchodování s potravinami může být nezákonné. Inspektoři inzeráty sledují a mohou prý udělovat vysoké pokuty.

[chooze:article;value:526981]

"Sledujeme inzeráty, můžeme provádět kontrolní nákupy a dávat pokuty," sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Inspektoři tím chrání zdraví spotřebitelů i profesionální cukráře, kteří musejí splnit velmi přísné podmínky při výrobě, skladování a distribuci. Úřad nabízí jasné vodítko, jak se vyhnout problémům.

Prodávat se mohou nadbytky při výrobě jednorázově, nahodile například na vánočních trzích. Pokud se vánoční kuchtík příliš rozjede a omylem vyrobí dvojnásobek cukroví, může ho nabídnout. Podstatné ale je, že nic takového nesmí inzerovat a už vůbec ne opakovaně.

Potravinářská inspekce si chce posvítit hlavně na podnikavce, kteří si pečením cukroví slušně vydělávají. Pokud někdo nevědomky porušuje zákon, může při prvním pochybení počítat jen s písemným upozorněním.

[chooze:poll;value:ee3c7df18f389c2849841fa9f7981d737fdac2f1]

​Pekárny brzy začnou péct vánoční cukroví. To si lidé čím dál častěji objednávají:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.