PŘEHLED: Další stávka strojvedoucích v Německu. Komplikace pocítí i Češi

Stávka odstartuje ve středu, kdy se od 18:00 zastaví nákladní vlaky. Ve čtvrtek od 2:00 se pak k protestům přidají také strojvedoucí těch osobních. Informovaly o tom obory GDL.

Zatímco nákladní vlaky se rozjedou znovu v pátek brzy ráno, osobní doprava obnoví provoz podle jízdních řádů až v pátek od 13:00. Odboráři se právě tímto způsobem snaží přitvrdit ve vyjednávání o vyšších mzdách a lepších pracovních podmínkách.

[chooze:article;value:544625]

Šéf odborů Claus Weselsky navíc avizoval, že další protesty budou následovat. Nebudou však ohlašovány s předstihem, jako tomu bylo dosud. "Železnice už nebude spolehlivý dopravní prostředek," citoval portál Journal Frankfurt Weselského.

Podle něj jednání se společností Deutsche Bahn zatím nic nepřinesla, a stávka byla tak tím posledním možným prostředkem. Dráhy totiž údajně nebyly ochotny přistoupit ke kompromisům.

Odbory požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro zaměstnance ve směnném provozu se zachováním plné mzdy, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (kolem 13 700 korun) a jednorázovou kompenzaci 3 000 eur (přibližně 74 000 korun) kvůli inflaci.

Jedním z hlavních problémů je právě požadavek na zkrácení pracovní doby. "Byli jsme připraveni podniknout kroky, které by šly daleko nad rámec naší poslední nabídky," sdělil ředitel lidských zdrojů DB Martin Seiler. Ten nakonec odboráře obvinil z neústupnosti a z odpovědnosti za krach jednání.

[chooze:article;value:541179]

Stávkovat plánují také zaměstnanci společnosti Lufthansa. Důvodem je rovněž v tomto případě jednání o vyšších mzdách. Začátek protestů je naplánovaný na čtvrtek od 4:00, skončit by pak měl v sobotu v 7:10.

Problémy pocítí i Češi

Pořádnou dávkou trpělivosti by se měli obrnit cestující nejen v Německu, ale také v Česku. Stávka totiž naruší provoz řady spojů mířících z republiky do Německa a zpět.

"Omezení se dotkne zejména vlaků linky Praha – Berlín/Hamburk/Kiel/Flensburg a regionálních spěšných vlaků Cheb–Marktredwitz. V noci před stávkou také již nepojedou noční vlaky do a z Německa. Vzhledem k rozsahu stávky musí cestující počítat, že spoje budou dotčeny ještě i po oficiálním konci stávky, tedy ještě po většinu pátečního dne," upozornil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Dopravce proto doporučuje v době stávky cestovat jen v nezbytně nutných případech. "Prosíme cestující, aby sledovali aktuální informace na webu Českých drah nebo v aplikaci Můj vlak," vyzval Medelský.

Omezení v dálkové dopravě

Dálkové vlaky EC Berliner ve čtvrtek a v pátek pojedou z Prahy pouze do Drážďan. Následně už nebudou pokračovat do cílových stanic, jako je Berlín, Hamburk, Kiel nebo Flensburg. Podobná situace je pak v případě spojů Hungaria, které rovněž skončí v Drážďanech. Cestující navíc v Praze musí přestoupit do jiné soupravy.

[chooze:article;value:538562]

Omezení bude platit i u nočních spojů. Vůbec nevyjede vlak Nightjet z Grazu (Štýrského Hradce) do Berlína. Spoj Canopus z Prahy do Curychu pojede pouze na českém území, tedy mezi stanicemi Praha a Děčín. Nevyjedou také přímé vlaky na trase Budapešť–Břeclav–Berlín ve vlacích EN 476 a v opačném směru.

Stávku pocítí také cestující mezi Prahou a Mnichovem v rámci spojů Bavorský expres. V Plzni bude nutný přestup do jiné soupravy. Mezi Domažlicemi a Řeznem pak bude zajištěna náhradní autobusová doprava.

Omezení v regionální dopravě

Spoje byly dočasně zrušeny rovněž na trase mezi Chebem a Marktredwitzem. Naopak vlaky linky Marktredwitz–Cheb–Aš–Hof a zpět jedou ve dnech stávky bez omezení. Kompletní přehled je k dispozici zde.

V Česku je nedostatek strojvedoucích. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.