PŘEHLED: Další vlna propouštění v Česku. Výpověď mohou dostat stovky lidí

"Ke konci dubna 2023 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 14 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 1 185 jejich zaměstnanců," řekla TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Ohroženi jsou podle úřadu nejvíce úředníci, montážní dělníci výrobků a zařízení nebo například kovodělníci a strojírenští dělníci. "Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou optimalizace, organizační změny nebo třeba flexibilnější využití kapacit," vysvětlila Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je ale následně uveden jen jednou.

Oproti předchozímu měsíci se situace zlepšila, meziročně je tomu ale naopak. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o sedm) klesl, meziročně (o šest) vzrostl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 2 421) snížil, meziročně (o 768) zvýšil," dodala Beránková.

Nejhorší to je v Jihočeském kraji, kde propouštění ohlásili tři zaměstnavatelé a výpověď může dostat 173 lidí, a v Moravskoslezském kraji. Také tam chtějí propustit tři podniky dohromady 173 zaměstnanců. Ani v Praze nemají pracující příliš dobré vyhlídky. V metropoli nahlásily svůj záměr příslušným úřadům čtyři firmy, o práci může přijít 166 lidí.

[chooze:article;value:496676]

Jedním z podniků, který avizoval propouštění, je Česká pošta. Ta oznámila druhou vlnu na konci dubna. "Typových pozic, kterých se to týká, je 529. Je to maximální možné číslo, reálně odchozích zaměstnanců bude méně," řekl tehdy TN.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Zároveň potvrdil, že se většina výpovědí bude tentokrát týkat listovních doručovatelů.

V tomto případě by se vlna propouštění měla uskutečnit k 1. srpnu. Ta první hlášená má přitom proběhnout už k 1. červenci. Je spjatá zejména s rušením 300 poboček po celém Česku. O práci mají přijít stovky pracovníků z logistiky i ti, kteří pracovali za přepážkami. Dohromady jde o přibližně 1 500 lidí.

Zaměstnanci by za home office měli mít kompenzace. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.