PŘEHLED: Děti čeká v novém školním roce hodně volna. Vánoce ale nepotěší

Letní prázdniny jsou za námi, ale už brzy se žáci dočkají dalšího volna. Některé prázdniny budou ale ve školním roce 2023/2024 bohužel pro studenty i učitele o něco kratší.

Podzim

První odpočinek od školních lavic přijde už v září. Konkrétně ve čtvrtek 28. září, kdy slaví svátek svatý Václav. Je pravděpodobné, že některé školy vyhlásí na pátek 29. září ředitelské volno, a děti tak rázem získají čtyři dny volna.

Stejně dlouhé volno tentokrát žáky čeká i v říjnu. Podzimní prázdniny vychází na čtvrtek 26. a pátek 27. října. Letos budou o jeden den kratší, protože státní svátek 28. října, tedy Den vzniku samostatného československého státu, vychází na sobotu.

[chooze:article;value:519816]

​V listopadu se žáci dočkají třetího prodlouženého víkendu. Ten získají díky tomu, že Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu připadá letos na pátek.

Zima

Na začátku zimy děti čekají vánoční prázdniny. Ty ovšem letos školáky moc nepotěší, protože začnou až v sobotu 23. prosince. Skončí pak už v úterý 2. ledna 2024. Třídy tak budou prázdné jen 11 dnů. 

Další den volna budou mít školy na pololetní prázdniny, které příští rok vyjdou na pátek 2. února 2024.

Během února a března budou postupně následovat týdenní jarní prázdniny, které mají školy různě podle okresů. Termín jarních prázdnin se každý rok posouvá o týden, v roce 2024 si jako první odpočinou od školy například děti v Praze 1 až 5, v Brně, ve Znojmě nebo v Karviné. Až na půlku března si zase budou muset počkat žáci na Benešovsku, Pardubicku nebo v Ostravě. Velká změna se letos dotkne Kraje Vysočina, kde ministerstvo školství posunulo termín jarních prázdnin. Podrobnosti o této změně najdete v tomto článku na TN.cz.

​Jaro

Už v březnu se školáci dočkají velikonočních prázdnin. První volný den připadá na čtvrtek 28. března a do lavic se studenti vrátí až 2. dubna. 

Další volné dny budou následovat na začátku května. Státní svátky 1. a 8. května vyjdou v roce 2024 na středu. 

Léto

Zatímco vánoční prázdniny jsou ve školním roce 2023/2024 nejkratší možné, tak ty letní začnou naopak nejdříve, co lze. Žáci půjdou naposledy do školy už v pátek 28. června, protože 1. červenec 2024 připadá na pondělí.

Taška do školy může vážit až 15 kilo. Podívejte se, jak vybrat správnou aktovku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.