PŘEHLED: Dražší plínky, omalovánky bez daně. Rodiče čekají v novém roce změny

Zrušení školkovného, dražší pleny a kojenecká výživa, nižší podpora u stavebního spoření, zkrácení rodičovského příspěvku nebo zrušení daňové slevy na studenta. Tyto změny se v novém roce dotknou převážně rodin s dětmi.

Zrušení školkovného

Rodiče už nebudou moci uplatnit slevu na dítě umístěné ve školce. V loňském roce byla maximální sleva zhruba 17 tisíc korun, letos nic takového už nebude.

[chooze:article;value:534547]

Kojenecké potřeby

Dětské pleny a kojenecká voda už nejsou v nižší, ale v 21procentní sazbě DPH. Kojenecká výživa také mírně zdraží, namísto snížené desetiprocentní sazby je nově snížená 12procentní sazba DPH.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek stoupne o 50 000 korun na 450 tisíc korun a u vícerčat o 75 000 korun na 525 tisíc korun. Zároveň se ale krátí maximální doba pobírání příspěvku ze čtyř na tři roky. Změny platí u dětí narozených od Nového roku.

Stavební spoření

Státní podpora u stavebních spoření, a to jak u stávajících, tak nových klesne na polovinu. Nově bude maximálně 1 000 korun za rok.

[chooze:article;value:535071]

Sleva na manžela nebo manželku

Sleva na vyživovaného manžela nebo manželku může být uplatněna pouze tehdy, pokud takový partner nemá příjmy vyšší než 68 tisíc korun za rok a pečuje o dítě jen do tří let věku.

Vodné a stočné

České domácnosti si připlatí i za vodu. Nejenže se i pro ni mění snížená daňová sazba, ale většina vodárenských firem navyšuje také své provozní náklady.

[chooze:article;value:535093]

Knihy a omalovánky

Nový rok přináší i změny, které nejspíše potěší i rodiny. Knihy, omalovánky nebo leporela budou osvobozeny od daně.

Dětské autosedačky

Dětské autosedačky přechází z 15procentní do 12procentní sazby DPH. Pokud by autosedačka stála 5 000 korun bez DPH, tak dnes byste za ni měli zaplatit o 150 korun méně. Jak to bude s potravinami, u nichž také klesá sazba DPH, poznáme v obchodech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.