PŘEHLED: Jiné daně či nemocenské pojištění. Konsolidační balíček přinese zásadní změny

Rušení daňových výjimek

Součástí konsolidačního balíčku je i zrušení 22 daňových výjimek. Zruší se takzvané školkovné, sleva na dani na studenta, osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům, osvobození nadlimitních stravenek, odpočet za členské příspěvky odborům nebo snížení slevy na dani na manželku. 

Zvýšení daně z příjmu pro právnické osoby

Daň z příjmu právnických osob se má podle vládního návrhu zvýšit o dva procentní body. Z dosavadních 19 procent tak stoupne na 21. Kabinet Petra Fialy (ODS) počítá, že to do rozpočtu přinese 22 miliard korun.

Úprava daně z příjmu fyzických osob

Vyšší daň zaplatí i někteří zaměstnanci. Momentálně je totiž práh 23procentní daně z příjmu čtyřnásobek průměrné mzdy. Nově půjde o trojnásobek. Momentálně je průměrná mzda asi 40 tisíc korun. Vyšší daň by tak měli platit lidé, kteří berou měsíčně přes 121 tisíc korun. Do této částky tedy dále zaplatí 15 procent, nad ní už 23.

Zvýšení odvodů OSVČ

Zvýšit by se měl minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění OSVČ. Momentálně jde o 25 procent průměrné mzdy. Nově se zvýší na 40 procent.

[chooze:article;value:512689]

Odvody pro dohodáře

Nově se stanoví limity pro vznik účasti na pojištění lidí, kteří pracují na základě dohody o provedení práce. U jednoho zaměstnavatele půjde o 25 procent průměrné mzdy. Při souběhu více dohod půjde o 40 procent.

Znovuzavedení nemocenského pojištění

Součástí konsolidačního balíčku je i znovuzavedení nemocenského pojištění, a to se sazbou 0,6 procenta. Zaměstnanec s průměrnou mzdou 40 353 korun tak bude měsíčně odvádět do státní kasy o 242 korun víc.

Reportáž o aktuálním jednání ve sněmovně, která jedná o konsolidačním balíčku:

Zvýšení daně z neřesti

Příští rok má vzrůst spotřební daň z tabáku a lihu o deset procent. Každý další rok až do 2027 o pět procent. Druhá sazba daně z hazardních her stoupne z 23 na 30 procent. Klesne také limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her. Momentálně jde o milion korun, nově půjde o 50 tisíc. Zavede se také nová daň z nikotinových sáčků a náplní do elektronických cigaret.

Snížení podpory stavebního spoření

Státní podpora stavebního spoření klesne na maximálně 1 000 korun. Momentálně je strop 2 000 korun.

[chooze:article;value:512602]

Snížení nákladů na platy

Šetřit se má i na státních zaměstnancích. Vláda už dříve avizovala, že se sníží náklady na jejich platy. To ale například podle prvního vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) neznamená snižování platů. "S odbory souhlasím v tom, že není možné snižovat platy státních zaměstnanců. Na špatně placená místa kvalitní lidi nenajdeme," upozornil na twitteru. Růst by ale v příštích letech měly méně. 

Snížení sazeb DPH

Doposud byly dvě snížené sazby 10 a 15 procent a jedna základní 21procentní. Od příštího roku budou jen dvě sazby, tedy 12procentní a 21procentní. Nulové bude DPH na knihy.

Potraviny, zdravotní pomůcky, dětské sedačky a pohřební služby spadnou od příštího roku z patnáctiprocentního DPH na dvanáctiprocentní. Měly by tak zlevnit. 

​Léky, vodné a stočné, časopisy a ubytovací nebo stravovací služby budou mít nově dvanáctiprocentní daň z přidané hodnoty místo desetiprocentní. Do 21procentní sazby se přesune točené pivo či noviny. 

Seškrtání dotací

Nově se také seškrtají národní dotace. Nejvíce v oblasti průmyslu a obchodu, kde klesnou o 20 miliard korun.

Zdražení dálničních známek

Od 1. března příštího roku by se cena celoroční dálniční známky měla zvýšit na 2 300 korun. Měsíční bude stát 430 korun, desetidenní 270 korun a denní 200 korun. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.