PŘEHLED: Kandidáti dostali čísla do evropských voleb. Češi vybírají ze 30 uskupení

Státní volební komise začala v úterý v 9:00 v Praze s losováním volebních čísel 30 uskupení, která budou bojovat o místa v Evropském parlamentu. Číslo 1 si vytáhl Klub angažovaných nestraníků a 30 byla vylosována pro Levici.  

​​​Jak uvedlo ministerstvo vnitra, do voleb registrovalo všech 30 uskupení, která podala žádost o registraci ve lhůtě. "Odmítnuta byla jediná kandidátní listina, která byla podána po zákonné lhůtě," uvedlo ministerstvo. Celkově jde ale do voleb podstatně více stran, vzniklo totiž hned několik koalic.

[chooze:article;value:551358]

Podle posledních průzkumů je největším favoritem voleb hnutí ANO, které se drží okolo 27 procent v závislosti na konkrétním průzkumu. Následuje koalice SPOLU se zhruba 21 procenty a třetí příčku zaujímá hnutí STAN, které má dle průzkumů na své straně přibližně 10 procent voličů. Na detailní výsledky průzkumů společností Ipsos, Data Collect, STEM/MARK a Eurobarometru se podívejte ZDE.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v Česku v pátek 7. a v sobotu 8. června. V pátek hlasování začne ve 14 hodin a skončí ve 22 hodin, v sobotu se volební místnosti otevřou v 8 hodin ráno a zavřou se ve 14 hodin. Voliči rozhodnou o obsazení 21 z celkového počtu 720 křesel.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Jak to bude s volbami, se podívejte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.