PŘEHLED: Kde se v Česku žije nejlépe? Unikátní výzkum hodnotí všechna města

Tak jako každý rok i letos zveřejnil projekt Obce v datech žebříček českých měst. Ta srovnal podle životní úrovně od nejlepšího k nejhoršímu. Letošní ročník je už šestý.

Ke zhodnocení měst použili autoři projektu s pomocí firmy Deloitte takzvaný index kvality života. Ten vychází ze tří menších indexů: zdraví, práce a vztahů. Výsledkem je pak udělení bodů od nuly do deseti.

[chooze:article;value:528157]

​Menší indexy hodnotí jednotlivá zařízení ve městech. Index zdraví například pozoruje dostupnost nemocnic, věk dožití nebo znečištění ovzduší. Práce potom zjišťuje nabídky pracovních míst, nezaměstnanost, exekuce nebo přítomnost a kvalitu školek a škol. V poslední kategorii Vztahy se pozorují služby, jako například restaurace, kina, železniční doprava, ale také i přírůstek obyvatelstva nebo zájem o volby.

Na prvním místě se letos opět umístily Říčany, které obdržely plných deset bodů. Na druhém místě je potom Praha, které projekt přiznal 9,2 bodu a třetí je Brandýs nad Labem-Stará Boleslav s 8,4 bodu.

Žebříček zahrnoval celkem 206 měst po celé republice. Poslední místo obsadila Karviná, která v indexu kvality života nezískala ani zlomek bodu. Těsně předposlední je Orlová, která vybojovala 0,1 bodu. Třetí od konce je Vítkov s 0,2 bodu.

[chooze:article;value:532556]

Obce v datech vyhodnocovaly i skokany roku. Zatímco první a poslední místa se oproti předchozím letům příliš nezměnila, Chebu se podařilo vyskočit vzhůru o neskutečných 85 míst, a to ze 169. na 84. místo. Získal o 1,4 více bodu více než loni. Výrazně si polepšily i Karlovy Vary, které svou pozici v žebříčku vylepšily o 54 míst. Také Třebíč se může pochlubit posunutím vzhůru o 45 příček.

Podle Obcí v datech jsou na tom v posledních letech výrazně lépe spíše menší města, jejichž index kvality života roste, zatímco velkoměsta spíše stagnují. "Stále zhoršující se dostupnost bydlení ve velkých městech otevírá prosto menším obcím. Nastává doba, kdy více než kdy jindy mohou starostové ovlivnit dobrou strategií budoucnost svého města," řekl vedoucí partner projektu Jan Havránek.

​V Brně je zájem o nájemní byty. Studenti často volní spolubydlení (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.