PŘEHLED: Konec papírové jízdenky, dražší domácí péče. Co se mění od července

Rychlejší stavební povolení 

Nový stavební zákon, který začíná platit 1. července, přinese zásadní změnu, a to zrychlení celého povolovacího procesu. Znamená to, že pro získání stavebního povolení už nebudou muset lidé zdlouhavě obíhat úřady. Projdou jedním řízením a dostanou jedno razítko. Stavební úřady budou rozhodovat v pevně stanovených lhůtách. Pro stavbu rodinného domu získáte povolení do 30 dní, u složitějších staveb typu dálnice nebo elektrárna do 120 dní.

Nově se budou povolovat i stavby pro bydlení do 80 metrů čtverečních zastavěné plochy funkčně spojené se stavbou rodinného domu. Obytná místnost již nemusí mít přímé větrání a osvětlení. Lhůta pro vydání rozhodnutí začíná vždy běžet až od okamžiku, kdy je žádost bezvadná a kompletní.

Další změnou je, že stavebník může podat žádost o vydání tohoto povolení záměru bez závazných stanovisek či dalších podobných vyjádření dotčených orgánů státní správy a samosprávy (DOSS). Příslušný stavební úřad si je vyžádá sám.

Novela přinese do povolování staveb také další změny, například stavby rodinných domů a staveb rodinných domů a staveb pro rodinnou rekreaci by měly podléhat stavebnímu povolení a kolaudaci. 

Mění se ale zároveň poplatky při podání nových žádostí na stavební úřad. Například za garáž s nejvíce třemi stáními stála dosud žádost 1 000 korun, nově se zvýší na 5 000. U studny se zvyšuje poplatek ze 300 na 10 000 korun a u domovní čističky odpadních vod rovněž ze 300 na 10 000 korun. Připlatíte si i při prodloužení platnosti stavebního povolení, a to z dosavadních 1 000 na 2 000 korun. Lidé si také připlatí za povolení na stavbu rodinného domu nebo chatyMinisterstvo pro místní rozvoj tento rychlý nárůst zdůvodňuje větší administrativní náročností a inflací.

[chooze:article;value:544129]

Ne vždy bude ale stavební povolení potřeba. Nevyžadují ho takzvané drobné stavby do 40 metrů čtverečních zastavěné plochy a do výšky pěti metrů. Nesmí ovšem jít o stavby pro trvalé bydlení ani garáže. Týká se to různých dílen, koláren, skleníků, zahradních domků nebo bazénů. Dále se to týká staveb pro rekreaci do 55 metrů čtverečních zastavěné plochy a také sjezdů a nájezdů na pozemní komunikace sloužící k připojení sousední nemovité věci nebo přípojky technické infrastruktury do 25 m délky. Co vše se podle nového stavebního zákona mění, si přečtěte ZDE.

Kvůli zavádění nové metodiky bude povolování staveb pro úředníky probíhat v překlenovacím období. "Pro úřady platí do konce letošního roku vnitřní překlenovací období, kdy budou všechny lhůty dvojnásobné. To by mělo usnadnit přechod, který nastane v polovině léta. Projekty, které jsou zahájené před 1. červencem, budou posuzovány podle starých pravidel," uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle jeho úřadu mohou být v době zlomu mezi starou a novou normou případy, kdy je výhodnější postupovat podle starého stavebního zákona. 

Penzijní připojištění

S výraznými změnami musejí počítat od 1. července ti, kteří mají penzijní spoření. Od tohoto data stoupne minimální příspěvek účastníka, od kterého je poskytován státní příspěvek, stejně jako maximální příspěvek účastníka, za který je poskytována maximální výše státního příspěvku. Maximální státní příspěvek se zvýší z 230 na 340 korun. Nově bude činit 20 % měsíčního vkladu klienta. Na zmíněných 340 korun dosáhne každý, kdo si bude spořit měsíčně 1 700 korun a více.

Od 1. července bude ale stát přispívat až od příspěvku 500 korun, na nižší příspěvky stát nebude přispívat.

​Od stejného data nebudou mít lidé, kteří pobírají starobní důchod, na státní příspěvek nárok. Neznamená to ale, že je nutné penzijní spoření ukončit.   

Dohoda o provedení práce

Hlavně zaměstnavatelů se týkají změny v oblasti zpracování dohod o provedení práce (DPP). Ministerstvo práce a sociální věcí tím chce dosáhnout, aby dohody nebyly jediným a hlavním příjmem zaměstnance. Úřad Mariana Jurečky (KDU-ČSL) chce zároveň zajistit zaměstnanci dávky nemocenského a důchodového pojištění v případě ztráty příjmu, pokud již na základě více dohod práci uskutečňuje.

Zaměstnavatelé proto musí hlásit všechny platné DPP. Registrovat se musí i firmy, které dosud své takzvané dohodáře nehlásily. Oznamovací povinnost se týká jak nástupu do zaměstnání na DPP, tak i skončení tohoto poměru.

Začátek prázdnin

Dětem začaly hlavní prázdniny, které letos potrvají od 29. června do 1. září, do školních lavic se vrátí žáci a studenti v pondělí 2. září. Zároveň s tím zahájily provoz letní dětské tábory a příměstské tábory, které se budou během nadcházejících dvou měsíců střídat v pravidelných intervalech.

Konec papírové jízdenky

Novou aplikaci budou moci od začátku prázdnin používat obyvatelé a návštěvníci Zlínského kraje. Usnadní cestování a placení regionálních vlaků i autobusů. Východ Moravy je vůbec prvním regionem v České republice, kde bude aplikace fungovat. Stačit bude jen to, když si cestující stáhne do mobilního telefonu aplikace Fairtiq, ta už se o vše postará.

Potom si už jen cestující po nastoupení do vlaku nebo autobusu přejede prstem přes displej mobilního telefonu. To samé udělá po výstupu. Aplikace totiž sama pomocí senzorů a technologií pro určování polohy vše vyhodnotí, tedy jakými linkami člověk cestoval a automaticky naúčtuje cenu nejvýhodnější jízdenky.

[chooze:article;value:543875]

​Více za domácí péči 

Počínaje 1. červencem se zvyšuje příspěvek na péči. Poroste příspěvek pro lidi s II., III, a IV. stupněm závislosti na pomoci druhých. Příspěvek pro lidi s I. stupněm závislosti zůstane. Nově přibude stupeň IV+ pro osoby zcela závislé na pomoci v domácí péči. Jeho příjemci se budou nově dělit na dvě skupiny – na lidi, kteří využívají pobytové služby, a na lidi, o které někdo pečuje v domácím prostředí. A té druhé skupině vzroste příspěvek o hodně.

Již vyplácené příspěvky v uvedených stupních se zvýší automaticky, bez nutnosti podávat žádosti.

​Autobusy na znamení a prázdninové jízdní řády

Nejen obyvatelé české metropole si budou muset od letních prázdnin zvyknout na novinku při cestování městskou hromadnou dopravou. Už od konce června jsou totiž všechny autobusové zastávky na znamení. "Chceme vše zjednodušit a sjednotit tak, aby cestující nemuseli řešit, kde tlačítko mačkat a kde ne. Pro zjednodušení bude třeba tlačítko zmáčknout vždy. Inspirujeme se v zahraničí. Třeba v Londýně, Vídni, Berlíně či Paříži," odůvodnila krok Pražská integrovaná doprava (PID). Stejný systém funguje už i v Ústeckém a Libereckém kraji nebo v Jihlavě. 

V řadě měst platí od 1. července v MHD prázdninový provoz. Některé linky budou v červenci a srpnu zrušeny, nebo spoje nebudou jezdit po obvyklých trasách. Navíc se prodlouží intervaly. V hlavním městě potrvá prázdninový provoz do neděle 3. září. Podrobné informace najdou cestujících na webových stránkách dopravního podniku.

[chooze:article;value:556639]

​Milostivé léto

Také letos pokračuje oddlužovací akce známá jako Milostivé léto, která umožní zbavit se výhodně dluhů na zdravotním pojištění. Pokud dlužníci v období od 1. července do 30. listopadu 2024 uhradí původní dlužné pojistné na zdravotním pojištění a splní další podmínky akce, penále a exekuční náklady jim budou odpuštěny. Milostivé léto 2024 má ale řadu podmínek a omezení. Jejich přehled naleznete ZDE.

Rozšíření eDokladů

Od 1. července bude možné prokazovat se prostřednictvím aplikace eDoklady na dalších místech. Přibudou úřady práce, finanční úřady, kraje, obce s rozšířenou působností, soudy i zbytek policie a další. Zároveň platí, že současná plastová verze občanského průkazu zůstává nadále platná a občané se jí budou moci prokazovat jako dosud, eDoklady představují pouze možnou alternativu. Je třeba na to myslet hlavně před cestou na dovolenou do zahraničí. 

K ověřovatelům postupně přibývají také soukromé subjekty a jako první banka se přidala Air Bank. "Postupujeme podle plánu a i nadále přibývají místa, kde budou obyvatelé moci eDoklady využít. Od ověřovatelů, kteří už eDoklady používají, dostáváme pozitivní zpětnou vazbu," poznamenal vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Zaměstnávání cizinců

Ke změnám dochází také v oznamování nástupu zahraničích zaměstnanců. Dosud měli zaměstnavatelé povinnost hlásit, pokud u nich pracují cizinci a příslušníci zemí Evropské unie. Nově bude zavedena povinná elektronická komunikace pro plnění těchto informačních povinností. 

Lidé by se měli připravit také na to, že se blíží konec starých kotlů, od 1. září bude možné používat pouze ty na tuhá paliva, které splňují minimální třetí emisní třídu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.