PŘEHLED: Konec školkovného i dražší cigarety. Úsporný balíček pocítí všichni

Valorizace důchodů

Díky pravidelné valorizaci se v lednu zvýší všechny druhy důchodů (starobní, invalidní, vdovské/vdovecké i sirotčí). Změnu provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není třeba o ni žádat. Nově budou valorizační oznámení těm, kteří pobírají pouze jeden druh důchodu a dostávají ho na bankovní účet, zaslána elektronicky prostřednictvím "zprávy pro příjemce".

I nadále ale budou oznámení o valorizaci dostávat dopisem lidé, kterým je penze vyplácena prostřednictvím České pošty nebo pobírají důchod ze zahraničí, jsou příjemci dílčího důchodu, sirotčího důchodu vypláceného pro více sirotků. Dále se to týká příjemců důchodu vypláceného jinému příjemci nebo na účet sociálního zařízení, důchodu s exekuční srážkou a také lidí, kterým je vyplácen slovenský dorovnávací důchod. Dopis o valorizaci přijde do schránky i penzistům starším 85 let.

Už od 1. prosince je možné o důchod žádat on-line na ePortálu ČSSZ.

Rodičovský příspěvek

Zvyšuje se rodičovský příspěvek ze 300 tisíc na 350 tisíc korun, v případě vícerčat ze 450 tisíc na 525 tisíc korun, a to u dětí, které se narodí od 1. ledna 2024 nebo které budou od tohoto dne svěřeny do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Součástí novely zákona je také zkrácení maximální doby pobírání rodičovského příspěvku. Dosud to bylo do čtyř let věku dítěte, nově to bude do jeho tří let věku.

[chooze:article;value:533199]

​Přijímačky na SŠ

V příštím roce budou moci uchazeči o studium na středních školách podat až tři přihlášky na obory, kde nejsou potřeba talentové zkoušky (maturitní i nematuritní), a až dvě přihlášky na obory vzdělání s talentovou zkouškou. Navíc se posouvá termín pro jejich podání z 1. března už na 20. února 2024.

Oddávat budou moci poslanci i senátoři

Změn dozná také matriční praxe. Od 1. ledna 2024 bude možné vstoupit do registrovaného partnerství před kterýmkoli matričním úřadem. 

Snoubenci v tzv. nematriční obci budou moci uzavřít manželství i před pověřeným členem zastupitelstva této obce. Současně se ruší podmínka přihlášení k trvalému pobytu alespoň jednoho ze snoubenců v nematriční obci, tudíž starosta, místostarosta nebo pověřený člen zastupitelstva nematriční obce budou oprávněni oddávat bez ohledu na trvalý pobyt snoubenců.

Oddávat budou moci i poslanci a senátoři, pokud se na tom se snoubenci domluví. Stát se tak může ve správním obvodu kteréhokoli matričního úřadu. 

[chooze:article;value:532847]

​Konsolidační balíček

Největší změny po občany nastanou po zavedení konsolidačního balíčku. Většina jeho ustanovení začne platit 1. ledna 2024.

Minimální mzda

Od ledna 2024 naroste minimální měsíční mzda na 18 900 korun. Většina lidí má ale garantované minimum, které je označované jako zaručená mzda. Také toto minimum se pro rok 2024 zvyšuje, ovšem jen u některých profesních skupin. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí vláda schválila v prosinci 2023.

Dražší cigarety a tabák

Od 1. ledna 2024 se zvýší sazba spotřební daně z cigaret, tabáku ke kouření, doutníků a cigarillo o 10 %. V období let 2025 až 2027 sazby spotřební daně u těchto výrobků nadále porostou. V letech 2024 až 2027 dojde k pravidelnému zvyšování sazby daně u zahřívaného tabáku o 15 %.

Vyšší daně

Vládní úsporný balíček významně mění daň z nemovitosti. Nejenže se zvýší, ale přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale také částí domů k pronájmu.

Daň pro právnické osoby se zvýší z 19 na 21 %. "Současná sazba daně ve výši 19 % patří ve srovnání s EU mezi nižší sazby a zvýšením na 21 % se přiblížíme k evropskému průměru," okomentovalo ministerstvo financí.

Úsporný balíček znovuzavede nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 %. 

Sníží se sleva na dani na manželku, sleva se nově omezí výhradně na manžela či manželku pečující o dítě pouze do tří let věku. Ruší se školkovné a sleva na dani na studenta.

[chooze:article;value:529465]

​Dalším omezením je osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům. "Všechny doposud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob za dané zdaňovací období na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy," přiblížilo ministerstvo.

V letech 2024 až 2026 vzroste minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy, tedy o pět procentních bodů ročně, čímž se přiblíží minimální vyměřovací základ na úroveň minimální mzdy.

Úlevy z odvodů pro dohody o provedení práce se zastropují. Zvýší se cena dálniční známky o 800 Kč z 1 500 na 2 300 Kč za rok od 1. března 2024.

Bude zredukován počet sazeb DPH na základní 21 % a sníženou 12 %. Vybrané zboží a služby budou přesunuty ze snížené do základní sazby DPH. 

Penzijní a zdravotní pojištění

Nově založené penzijní i životní pojištění bude méně výhodné v minimální době trvání. Dosud stačilo pět let, abyste získali státní příspěvek nebo daňové odpočty při splnění dalších podmínek. Od 1. ledna 2024 budete muset mít penzijní spoření či životní pojištění v platnosti minimálně deset let.

Stavební spoření

Od 1. 1. 2024 dojde ke snížení státní podpory stavebního spoření na maximálně 1 000 Kč ročně pro nové i současné smlouvy. 

Senát přijal úsporný balíček. Prošel beze změn. (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.