PŘEHLED: Kontroly e-shopů dopadly katastrofálně. ČOI rozdala 180 pokut

Ve druhém čtvrtletí letošního roku, tedy od 1. dubna do 30. června, provedla ČOI celkem 152 kontrol. Ty byly zaměřené na internetové obchody a jejich obchodování na tuzemském trhu, zejména pak co se týče ochrany spotřebitele.

"Celkově porušení právních předpisů zjistila ve 131 případech," informoval na webu mluvčí ČOI František Kotrba. Ten zároveň upozornil, že kontrolní výsledky navzdory vysokému procentu e-shopů porušujících předpisy nelze vnímat jako skutečný odraz stavu elektronického obchodování v Česku.

[chooze:article;value:520150]

Inspekce se totiž zaměřila na e-shopy, u kterých už před kontrolou bylo evidováno riziko porušení předpisů. "Atributem kontroly je skutečnost, že osoba v internetovém prostředí vyvíjí obchodní aktivity (nabízí a prodává výrobky spotřebiteli) tak, jak je definováno v příslušných právních předpisech," vysvětlil Kotrba.

"Z výsledků kontrol vyplývá, že provozovatelé elektronických obchodů mnohdy neposkytují potřebné informace související s uplatněním práva z odpovědnosti za vady výrobků (reklamace), poskytují neúplné nebo nepravdivé informace o nákupních podmínkách, službách, výrobcích nebo neinformují spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů," nastínil Kotrba.

Nejhorší situace byla v Jihočeském kraji a na Vysočině. Tam během devíti kontrol zjistili inspektoři ve všech případech nějaké pochybení. Značné množství nedostatků odhalili také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, a to ve 94,9 % případů.

Na základě zjištěných porušení předpisů uložila ČOI pokuty, právní moci nabylo od dubna do června 180 sankcí v celkové výši 3 000 500 korun. Ta nejvyšší činila 300 tisíc korun a dostala ji společnost Bakter Medical s. r. o. Důvodem bylo podle Kotrby užívání nekalých a klamavých obchodních praktik.

Pokutované internetové obchody

E-shop Výše pokuty v korunách
www.baktermedical.cz 300 000
www.naplne.cz 200 000
www.obchodhracek.cz 150 000
www.pod-cenou.cz 150 000
www.mellon.cz 100 000
www.teddyfresh.cz 100 000
https://shop.hbtline.cz/ 75 000
www.cbd.lekarna.cz 70 000
www.123triko.cz 70 000
www.premiove-noze.cz/ 70 000
Zdroj: Česká obchodní inspekce 

Inspektoři pravidelně přidávají na seznam rizikových webů pochybné internetové prodeje. Vybrané e-shopy považují za nebezpečné právě kvůli nedodržování platných zákonů. Zpravidla přibývá na seznamu ČOI jeden e-shop denně.

Internetových podvodů přibývá. Více se dozvíte v následující reportáži (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.