PŘEHLED: Kvůli některým vadám bytu máte nárok na slevu na nájemném

"Když pronajímatel provádí nějaké nutné opravy v domě nebo konkrétním bytě. Je tam hluk, prach, pobíhají tam řemeslníci, tak to je jasný nárok. Umím si představit také slevu nájemného, když se do domu nastěhují nějací problémoví nájemníci, kteří dělají hluk a nepořádek," vyjmenoval možnosti advokát Jan Černý.

V takovém případě je ale potřeba informovat o problému. Po odstranění máte na kompenzaci nárok šest měsíců.

Nárok vzniká také, pokud pronajímatel přes upozornění neodstraní v bytě nebo v domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jeho užívání. To například znamená, že když vám v domě neteče voda či nefunguje elektřina a majitel to neřeší, měli byste si požádat o kompenzaci.

[chooze:article;value:520009]

Pronajímatel musí předat nájemci byt ve stavu, který si sjednali v nájemní smlouvě. Nárok na slevu tedy vzniká, i když například nemá uzamykatelné dveře či v něm není funkční vybavení

Možné je také, že například nemůžete bydlet v jednom z pokojů v bytě. Stává se například, že v něm najímatel nechal věci, upozornil v tiskové zprávě dTest. I v takovém případě máte nárok na slevu.

Kompenzaci byste měli požadovat také, pokud pronajímatel chodí k vám domů na kontrolu bez předchozího oznámení. Právo na slevu vzniká také v případě, že nějaké vady musíte odstraňovat na vlastní náklady

Všechny kompenzace ale platí pouze, pokud jste si vady v bytě nezpůsobili sami. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.