PŘEHLED: Legalizace konopí i snazší výpovědi. Ekonomové navrhli vládě další kroky

Více než tři desítky bodů, které by měly postupně oživit ekonomiku a znovu nastartovat ekonomický růst, v úterý představila Národní ekonomická rada vlády ve zhruba 40stránkovém dokumentu. Ten by teď měli prostudovat ministři a zanalyzovat, jaké body zařadit na jednání. 

[chooze:document;value:c8772b89-3d26-480d-bdac-8cecf01b1332]

​"Nejde ani tak o rychlá a populární opatření ani o konečný seznam, jako spíše o výběr z mnoha opatření od krátkodobých po střednědobá až dlouhodobá, která by měla ekonomice přešlapující na místě ulevit a pomoci jí se rozhýbat," uvedla k návrhům opatření ekonomka Helena Horská. 

Snazší výpovědi z práce 

Velká část návrhů poradního orgánu kabinetu se věnuje proměně českého trhu práce. Podle ekonomů totiž trpí převisem poptávky nad nabídkou a stárnutím české populace. Vyzývají proto k otevření trhu práce kvalifikovaným pracovníkům ze zahraničí. "V souběhu s otevřením migračních pravidel je nutné posílit spoluzodpovědnost zaměstnavatelů za integraci zaměstnanců cizinců," píšou v dokumentu. 

Jedním z nejdiskutovanějších bodů je i návrh na zavedení výpovědi bez udání důvodu ze strany zaměstnance. Dosud může podle zákoníku práce dát zaměstnavatel výpověď pouze s uvedením důvodu, jinak je neplatná.  "Obtížné propouštění, například i v reakcích na externí šoky, váže zaměstnance v méně produktivních firmách a tím také brzdí rozvoj více produktivních firem, které mají zájem nabírat nové zaměstnance," píše NERV s tím, že někteří zaměstnanci jsou podle něj téměř "nepropustitelní".

​Vláda podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude o tomto návrhu jednat s tím, že bude řešit výši odstupného. "Nemůžeme mít výpovědi bez udání důvodu bez odstupného. To je úplně jasné. O té výši odstupného vedeme debatu," řekl. 

Ekonomové navrhují mimo jiné i další změny v zákoníku, například proměny v regulaci pracovní doby nebo snížení odvodů z nízkých mezd. Pracovnímu trhu by podle nich také pomohla větší vstřícnost k zahraničním vysokoškolských studentům, kteří zpravidla "kvůli byrokratickým překážkám končí u našich sousedů". V tom by pomohlo třeba zkrácení vízového procesu. 

[chooze:article;value:538952]

​Posílení vzdělávání a investice do školství 

Podle ekonomů je pro zrychlení české ekonomiky důležité důrazně a systematicky investovat do školství. Dlouho zanedbané problémy by podle nich měl stát řešit už od mateřských škol. "Od jeslí po vysoké školy přetrvávají v českém školství dlouhodobě problémy, na které se upozorňuje a které se místy řeší, ale k nakopnutí potenciálu české ekonomiky to zatím není zdaleka dostačující," píšou. 

Navrhují, aby stát zajistil dostupné mateřské školy většími investicemi do regionů pro vybudování těch chybějících. Rodičovská by se podle nich měla čerpat pouze tři roky místo dosavadních čtyř let a obce by měly povinně zajistit místo v mateřské škole pro dítě od tří let věku. 

Zároveň vyzývají k tomu, aby se snížil počet odkladů při nástupu na základní školy, což by podle ekonomů přineslo do státní kasy v budoucnu o tři miliardy korun víc. Pro posílení regionálního školství, které by mělo v horizontu dalších desítek let oživit ekonomiku, prosazují rychlé uplatňování takzvané Strategie 2030+, kterou se řídí ministerstvo školství. 

Jeden z dlouhodobě diskutovaných i kritizovaných návrhů se týká vysokého školství, kde NERV navrhuje změnit systém jejich financování. Myslí si, že je nutné i posílit pravomoci univerzit a postupně zavádět vedle studentských grantů regulované školné. 

[chooze:article;value:538034]

Zdravotní prevence a větší zdanění slazených nápojů 

Posílit ekonomiku by podle poradního orgánu vlády mohlo i zaměření se na zdravotnictví a hlavně prevenci. "Zdravotní stav obyvatel České republiky je významně horší než v zemích západní Evropy, což má významný dopad na náklady na zdravotnictví a sociální systém a dále zhoršuje dostupnost a produktivitu pracovní síly," píše se v dokumentu. Pomoci by mělo zvýšení výdajů na prevenci z veřejných rozpočtů na zdravotnictví. 

Mezi možnými body je podpora spolupráce zdravotních pojišťoven se zaměstnavateli, převedení nemocenského pojištění na zdravotní pojišťovny nebo větší zdanění alkoholu i slazených nápojů. 

[chooze:article;value:527918]

Méně byrokracie 

Vláda by si dle ekonomů měla co nejdříve posvítit i na celkové fungování státní správy. Výkonnější úřady by měly zajistit procesní audity na ministerstev a reforma samosprávy. NERV argumentuje i pro větší centralizaci, tedy sloučení některých obcí. "V České republice z celkového počtu 6 257 obcí celkem 4 732 obcí méně než tisíc obyvatel a 2 203 obcí pod 300 obyvatel," píšou s tím, že by mohlo být méně stejných rozhodnutí, které by byly více efektivní a ušetřily miliardy vydané na byrokracii. 

Apelují i na zavedení jednotného inkasního místa pro daně a sociální pojištění či zkrácení povolovacích lhůt. 

[chooze:article;value:523378]

Trh s konopím 

Velmi diskutovaným je i návrh, který je součástí bodu o snížení velkého počtu vězňů. Podle ekonomů by měl stát kromě investice do podpůrných programů pro vězně přistoupit i k úpravě trestů ohledně lehkých drog, hlavně prodeje konopí. "V oblasti drogové politiky zavést legální regulovaný trh s konopím a dekriminalizovat vybrané trestné činy a/nebo snížit trestní sazby," uvádí se v dokumentu. 

Podle ministra financí Stanjury o tom vláda diskutuje. "Debata probíhá. Posloucháme názory odborníků a adiktologů. Jsem pro to, abychom to zavedli za jasně nastavených pravidel, protože nejsme jediná země, kde to probíhá. Pokud bychom to udělali pozdě, tak se může stát, že ty výnosy budou končit v jiných rozpočtech," sdělil šéf resortu televizi Nova. 

[chooze:article;value:536682]

Bydlení a investice 

V zákonech o bydlení by se podle rady měla vláda inspirovat v Německu a Rakousku. Zavedení obdobných norem by totiž podle nich pomohlo zlevnit další výstavbu. Pomoct by hlavně měla i novela zákona o oceňování majetku nebo takzvaný liniový zákon. Urychlení výstavby a investic by pak mělo zvýšit výběr daní. 

"Osobně se domnívám, že pravděpodobně napříč všemi se táhne stavebnictví, protože pokud chceme, aby tu pracovalo více lidí, pokud chceme, aby se lidé více stěhovali za prací, všechny tyhle věci stojí na tom, že nemáme kam se přestěhovat nebo je to extrémně drahé," myslí si člen NERVu, ekonom Dominik Stroukal. 

Naše Česko: Zvýšení DPH na pivo nás přesune do obýváků, říká ekonom (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.