PŘEHLED nejšpinavějších pláží. Kde si dát pozor v Chorvatsku, Itálii a Turecku

Chorvatsko

Hodnocení kvality vody u chorvatských pláží má na starosti tamní Institut pro oceánografii a rybářství. Kvalita vody má čtyři úrovně podle barev: modrá je vynikající, zelená dobrá, žlutá dostatečná a červená je nevyhovující.

V první půlce června bylo v Chorvatsku jen pět míst se žlutou barvou. V půlce prázdnin je jich podstatně více, a to 12. Na druhou stranu bylo v červnu koupání kvůli nízké kvalitě zakázáno na třech místech, nyní není červená ani jedna pláž.

V Dubrovnicko-neretvanské župě jsou žlutá čtyři místa – ve Stonu u osady Kobaš, v opčině Slivno u osady Klek, v Ploče u osady Ušče a na ostrově Korčula v Lumbaře na pláži Tatinja.

Ve Splitsko-dalmátské župě jsou žluté následující pláže – velmi známá pláž Firule ve Splitu a pláže Mavarčica a Duga na ostrově Čiovo.

Co se Přímořsko-gorskokotarské župy týče, žluté hodnocení mají jihozápadní část Rajské pláže na ostrově Rab a na ostrově Krk pláž poblíž přístaviště v letovisku Čižiči.

Na Istrii je žlutě hodnocená voda u východní části ústí zálivu Paltana u vesnice Banjole, na ostrově Crveni otok, který je součástí města Rovinj, se žlutá týká zálivu Istočna a dále je žlutá pláž Vala ve Vrsaru.

[chooze:article;value:508403]

Itálie

V Itálii spadá hodnocení kvality vody pod ministerstvo zdravotnictví. Celé pobřeží Itálie i jejích ostrovů je rozdělené na úseky o délce desítek až stovek metrů. Redakce TN.cz proto vybrala nejznámější a nejoblíbenější letoviska. Podrobné informace ke kvalitě vody najdete na těchto stránkách.

Italský systém hodnocení pláží využívá různých barev, aktuálně jenom tři – zelenou, kdy je koupání povoleno, červenou, kdy je zakázáno kvůli znečištění, a oranžovou, kdy je zakázáno z nespecifikovaných důvodů.

Kvalita pláží v Itálii

Region Benátsko
pláže u Bibione mají všechny zelenou barvu
Region Apulie
pláže u Bari mají všechny zelenou barvu
pláže ve městě Otranto a nedaleká pláž Baia dei Turchi mají zelenou
pláže na poloostrově Gargano včetně Baia delle Zagare u Mattinata mají zelenou
Region Lucca
pláže v okolí města Viareggio mají všechny zelenou barvu
Ostrov Sicílie – seznam pláží se zákazem koupání
pláž v Messině v části Il Ringo má zákaz koupání
pláž v Giardini Naxos
pláže v Marině di Raguse
pláž v Mondellu
pláž Vergine Maria
pláže v Palermu mezi Settecannoli a Baia dei Francesi
pláže u obce Sant'Elia
pláže u města Casteldaccia 
pláže mezi obcí Altavilla Milicia a městem Termini Imerese
tři úseky ve vesnici Campofelice di Roccella
tři úseky západně a severozápadně od města Caronia
pláž u Torre del Lauro
dva úseky u Acquedolci
několik úseků u Milazza
zákazy platí i na některých pláží na Liparských ostrovech
Ostrov Sardinie
pláž u Fiume Santo má zákaz koupání, jinak je koupání povoleno
zdroj: Ministerstvo zdravotnictví Itálie/TN.cz

[chooze:article;value:516912]

Turecko

Podrobný systém hodnocení kvality vod má i Turecko, kde ho spravuje ministerstvo zdravotnictví spolu s dalšími úřady. Pobřeží Turecka je rozděleno na stovky míst, kde se kvalita vody hodnotí. Systém hodnocení má čtyři stupně, kde modrá je nejlepší, zelená značí dobrou kvalitu, žlutá dostatečnou a červená znamená zákaz koupání.

Redakce TN.cz opět vybrala nejoblíbenější střediska na Tyrkysovém pobřeží či Egejské riviéře. Jedná se o Mersin, Alanyi, Incekum, Side, Belek, Antalyi, Kemer, Falkan, Fethiyi, Marmaris, Bodrum a Kusadasi.

Turecké pláže na většině těchto míst nabízí velmi kvalitní vodu. Výjimkou jsou města Fethiye se čtyřmi žlutými místy, což je ale oproti červnu zlepšení, tehdy tam bylo pět žlutých míst a jedno červené, a Kusadasi, kde je koupání zakázáno na třech místech, což je stejné jako v červnu.

Belgie nabízí mnoho krásných míst. V létě turisty lákají hlavně pláže (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.