PŘEHLED: Některá města ruší silvestrovský ohňostroj. Jinde ale bude

Ohňostroje v historickém centru zakázalo například hlavní město Praha. "Letos bez petard!" píše na svých stránkách a zdůrazňuje, že odpalování pyrotechniky v historickém centru Prahy a dalších lokalitách je zakázáno. Oficiální silvestrovský ohňostroj navíc město nepořádá už roky.

Prosbu ministra Rakušana vyslyšelo i Brno. Jihomoravská metropole oficiální ohňostroj nepořádá. Městskou vyhlášku, která by platila i pro obyvatele, už prý ale vyhlásit nestihne. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) ale vyzvala, aby to lidé zvážili. "Empatie se totiž nařídit nedá," vzkázala.

Oproti tomu Ostrava se rozhodla své obyvatele o světelnou show nepřipravit. Patnáctiminutový ohňostroj naplánovala na 1. ledna. Vypukne v 18 hodin u kruhového objezdu v Hrabůvce. Technická náročnost ale přinese změny v dopravě – na kruhovém objezdu bude od 17:55 do 18:20 zastaven provoz.

[chooze:article;value:534807]

V oslavách se rozhodla pokračovat i Plzeň. "Co se stalo, je obrovská lidská tragédie, jejíž oběti jsme v Plzni veřejně uctili minutou ticha, zrušením kulturního programu na vánočních trzích a vyvěšením černých vlajek. Novoroční ohňostroj jsme se rozhodli ale nerušit, jsme přesvědčeni, že bychom tím jen nahrávali šílencům, kteří takové činy páchají," sdělil starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Slavnostní novoroční ohňostroj letos neorganizuje ani Liberec. Primátor Jaroslav Zámečník (STAN) požádal, aby lidé během letošních oslav použití jakékoliv zábavní pyrotechniky na území města odložili. "Rozhodnutí je na vás," dodal.

Silvestrovský ohňostroj ruší i Olomouc, a to nejen kvůli pietě, ale i kvůli hydrologické situaci na řece Moravě. Vedení města apeluje i na to, aby se ohňostrojů zdrželi také tamní obyvatelé. Zejména pak na místech, kde to není bezpečné například pro zvěř.

[chooze:article;value:534914]

V programu nemají ohňostroj zařazené ani České Budějovice. Místo něj mají na náměstí naplánovaný kulturní program. S rokem 2023 se tamní otužilci rozloučí ponořením do Vltavy. V plánu jsou i plavecké závody.

Nový rok bude bez petard vítat i Hradec Králové. " Příchod nového roku budou moci občané oslavit na tradiční akci První den spolu, která se koná 1. ledna. Vychutnat si budou moci například čaj, punč nebo čočkovou polévku, které bude zdarma rozdávat vedení města," stojí na stránkách.

Neorganizovat ohňostroje doporučilo i město Pardubice, které jej samo nepořádá. Primátor Jan Nadrchal (ANO) požádal, aby se lidé podobných aktivit neúčastnili ani soukromě. "Jak je to na vašich obvodech, netuším. Nicméně bych vás rád požádal o případné přehodnocení konání oslav pod hlavičkou města/obvodu," vzkázal.

[chooze:article;value:508659]

Naopak v Ústí nad Labem novoroční ohňostroj bude. Město jej pořádá 1. ledna v 18 hodin. Odpálen bude z vrchu Větruše. Vedení města ale zohlednilo pouze povodňovou situaci a lidem doporučilo, aby dodržovalo bezpečnou vzdálenost od rozvodněné řeky.

Nebrat v potaz ministrovu žádost se rozhodli i v Chrudimi. "Rada města Chrudim uvážila všechny okolnosti a přes doporučující stanovisko ministra vnitra se aktuálně usnesla, že novoroční ohňostroj se uskuteční," píše město. Hlasité oslavy tak proběhnout 1. ledna v 17 hodin.

Oslavy nového roku bez ohňostroje? Názory lidí jsou různorodé:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.