PŘEHLED: Nemáte je doma? Za staré komiksy můžete dostat i pořádný balík

Komiksy baví děti už po mnoho generací a ani v České republice to není jinak. Kdo by neznal třeba Fifinku, Bobíka, Piňďu a Myšpulína, kteří zažívali všelijaká dobrodružství. Zatímco od jejich prvního příběhu uplynula notná řádka let, oblibě se těší dodnes. A stále navíc narůstá i sběratelská hodnota Čtyřlístku.

První příběh nazvaný "Vynález profesora Myšpulína" vyšel 15. května 1969. Vydáno tehdy bylo 30 tisíc výtisků a jeden stál sedm korun. Zatímco poslední, 750. vydání, Čtyřlístku lidé koupí v novinových stáncích za 55 korun, to první se nedávno prodalo tisícinásobně dráž.

[chooze:article;value:490200]

V lednu se výtisk vydražil za 55 tisíc korun. "Například v roce 2020 se toto číslo na Aukru prodalo za 44 900 korun. Je vidět, že jeho sběratelská hodnota může jít nahoru," uvedl expert na sběratelství a starožitnictví portálu Aukro Pavel Krejčíř.

Právě Čtyřlístek patří mezi českými sběrateli k nejoblíbenějším. "Číslo jedna kultovního komiksu s názvem Vynález prof. Myšpulína se ve více než polovině případů vyskytuje i v top 10 nejdražších komiksových položek na Aukru za jeho celé fungování," doplnil mluvčí Aukra Tomáš Skolek.

Za vysoké ceny se však prodávají také komiksy Karla Saudka. Například v roce 2020 se vydražila reprodukce originálu Muriel a andělé za 129 tisíc korun. Rozšířený je třeba i prodej komiksů Jaroslava Foglara. Přes 30 tisíc vynesli majiteli Svorní gambusíni, kteří vycházeli v časopisu Správný kluk.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.