Přehled novinek v důchodovém pojištění. Změny mají začít platit už v září

Největší změnou bude zrušení mimořádné valorizace a její nahrazení dočasným přídavkem. Ten důchodci dostanou ve chvíli, kdy ceny od posledního navýšení důchodů stoupnou o pět procent a více. Při výpočtu přídavku se nově místo 100 procent růstu cen bude zohledňovat jen 60 procent hodnoty inflace.

Příspěvek bude rozdělen na dvě části. Na fixní a pro všechny stejnou, která je odvozena od průměrného starobního důchodu. Tato částka se navýší o 30 procent růstu cen. Tedy například při 5% inflaci by se fixní část aktuálně zvedla o 303 korun. Druhá část bude individuální. V jejím rámci se navýší procentní výměra důchodů o dalších 30 procent růstu cen.

Přídavek, pokud růst cen překročí pět procent, se začne důchodcům vyplácet buď v nejbližším červenci, nebo, pokud ceny narostou ve druhé polovině roku, do čtyř měsíců od tohoto nárůstu cen. Pobírat přídavek důchodci budou ale jen do konce daného roku. Na něj naváže řádná pravidelná lednová valorizace. Ale i tu čekají změny.

[chooze:article;value:514991]

Při pravidelné valorizaci na začátku roku v posledních letech důchody rostly vždy o to, o kolik narostly ceny, a o polovinu růstu reálných mezd. Nově se ale důchody při valorizaci místo o polovinu navýší jen o třetinu růstu reálných mezd, a nikoliv o výši inflace, ale o výši růstu cen pro domácnosti důchodců.

Nově budou moci do důchodu předčasné zamířit jen ti, kteří pracovali a platili odvody minimálně 40 let, tedy o pět let více než doposud. Zároveň bude možné do předčasného důchodu odejít nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku.

Pobíraná částka v předčasném důchodu se také bude krátit více než doteď. Nově se za každých 90 dní, o které šel důchodce dříve do penze, bude jeho důchod krátit o 1,5 procenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.