PŘEHLED: Odborníci vyzývají k očkování proti chřipce. Pojišťovny na něj přispívají

Podle Státního zdravotního ústavu je správný čas na očkování proti chřipce a covidu-19. Organizace na to upozornila na sociální síti X. Výzva k očkování přichází v době, kdy počet nakažených covidem prudce stoupá. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vir za jediný den chytilo přes dva tisíce lidí.

"Proti covidu-19 je letos ideální se očkovat už zhruba od září, jednak s ohledem na dostupnost aktualizované vakcíny JN.1, která dobře zabírá na momentálně se šířící varianty z rodiny omikron, a jednak s ohledem na zvyšující se výskyt této nemoci," dodal pro TN.cz vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

"Proti chřipce je pak vakcinace ideální od října do listopadu, kdy ještě není chřipka rozšířena v populaci a očkování podané v tuto dobu ideálně ochrání po celou dobu trvání očekávaného chřipkového období," dodal epidemiolog.

[chooze:article;value:577358]

Ochranu před těmito nemocemi by podle něj neměly podceňovat hlavně takzvané rizikové skupiny. "Především senioři a imunitně oslabení, ale samozřejmě i další lidé mohou očkováním předejít závažnému průběhu obou infekcí, které pak mohou mít i dlouhodobé následky," zdůraznil Kynčl. Obě očkování navíc lidé mohou absolvovat během jediné návštěvy lékaře.

"Očkování proti covidu-19 je bezplatné pro všechny osoby účastné zdravotního pojištění. Očkování proti chřipce je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění všem osobám starším 65 let, osobám se závažným chronickým onemocněním, zdravotníkům a dalším vybraným skupinám pacientů s vybranými onemocněními," dodává pak k vakcínám mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Očkovat proti chřipce se ale mohou i lidé, kteří do těchto skupin nepatří. Vakcína podle ministerstva stojí od 600 do 1 300 Kč, a to v závislosti na typu očkovací látky. Zdravotní pojišťovny však na tato očkování svým klientům často významně přispívají.

[chooze:article;value:576681]

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá na vakcínu proti chřipce 200 Kč, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra dotuje očkování až do výše 2 000 korun, Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí maximálně 700 korun, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna až 1 000 Kč a totožnou částku přispívá také Oborová zdravotní pojišťovna i Revírní bratrská pokladna. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda pak na vakcínu proti chřipce přispívá 400 Kč.

Podle epidemiologů by lidé měli zvážit též očkování proti dalším nemocem. "V souvislosti s respiračními nemocemi je dále vhodné zejména očkování proti pneumokokům. V případě zájmu je též dostupné očkování proti RS virům," tvrdí Kynčl.

Očkovat se můžete u svého praktického lékaře. Jde to ale i jinde. Přehled očkovacích míst zveřejnil ÚZIS na specializovaném webu, který vám pomůže najít to nejbližší a nejvhodnější. 

Covid v Česku opět sílí. V nemocnicích kvůli němu leží téměř 400 pacientů (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.