PŘEHLED: Oslavíme Den vítězství. Kde si o státním svátku nakoupíme?

Den vítězství, který si připomínáme 8. května, v letošním roce připadl na pondělí. Na zběsilé nakupování o volném dni ale lidé mohou zapomenout. Právě výročí konce druhé světové války se řadí mezi státní svátky, kdy musí zůstat všechny prodejny nad 200 metrů čtverečních zavřené.

Nařizuje to zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který je platný od roku 2017. Omezení platí pro většinu tuzemských supermarketů a hypermarketů. Existují však výjimky, díky kterým si v pondělí můžeme pořídit to nejnutnější.

[chooze:article;value:496685]

Netýká se totiž míst se zvýšenou koncentrací cestujících, jako jsou například letiště nebo nádraží. Nevztahuje se ani na čerpací stanice, lékárny nebo velkoobchody.

Otevřená tak zůstane například Billa na Letišti Václava Havla nebo na hlavním nádraží v Praze a Brně. Zákazníci budou moci navštívit rovněž prodejnu Albert u autobusového nádraží v Českých Budějovicích. Zavřít nemusí ani Makro. Jedná se o velkoobchod, který prodává zboží podnikatelům.

Další státní svátek, kdy si nenakoupíme, nás pak čeká až 28. září na Den české státnosti. Červencové svátky se totiž řadí mezi ty, kdy může být normálně otevřeno.

Obchodníci stále vyžadují hotovost místo placení platebními kartami. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.