PŘEHLED: Otevírací doba na Velikonoce. Ve kterých obchodech si nakoupíte?

V letošním roce jsou největší křesťanské svátky poměrně brzy. Velký pátek připadá na 29. března, Velikonoční pondělí pak na 1. dubna. Právě v tento den by ale lidé šli do supermarketů marně, prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních budou uzavřené.

Nařizuje to zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který v Česku platí už od roku 2017. Jsou ale i výjimky, díky kterým si na Velikonoční pondělí lidé pořídí to nejnutnější. Nařízení se totiž netýká míst se zvýšenou koncentrací cestujících, patří mezi ně třeba letiště nebo nádraží.

​Už tradičně bude 1. dubna otevřená Billa na pražském Letišti Václava Havla nebo na hlavních nádraží jak v Praze, tak i v Brně. Otevřeny budou také prodejny v nemocnicích, na autobusových nádražích nebo na čerpacích stanicích. A jak budou mít otevřeno o nacházejících svátcích obchodní řetězce?

[chooze:article;value:545925]

​Lidl

Pokud nejraději nakupujete v potravinářském řetězci Lidl, učiňte tak na Velký pátek, Bílou sobotu nebo Velikonoční neděli. Standardní otevírací doba je od 7:00 do 20:00 nebo od 7:00 do 21:00 s výjimkou nedělí, kdy se všechny pobočky otevírají o hodinu později. O Velikonočním pondělí bude provozovny řetězce Lidl zavřené.

Albert

S ohledem na zákonnou povinnost zůstanou prodejny Albert na Velikonoční pondělí 1. dubna zavřené. Zákazníci mohou nakupovat v běžné otevírací době na Velký pátek 29. března i během nastávajícího víkendu.

V úterý ráno budou prodejny opět otevřeny podle běžné otevírací doby. Výjimku tvoří prodejna v Českých Budějovicích, která se nachází v dopravně obchodním centru Mercury. Tato prodejna zůstane otevřená i během Velikonočního pondělí, a to v čase od 8:00 do 18:00 hodin, uvádí řetězen na svých webových stránkách.

[chooze:article;value:541753]

Billa

Také obchody Billa budou mít na Velký pátek běžnou otevírací dobu, na Velikonoční pondělí většina obchodů tohoto rakouského řetězce neotevře. Výjimkou budou čerpací stanice Shell s konceptem Billa stop & shop, které zůstanou v pondělí otevřené. 

Obvykle má Billa otevřeno od 7:00 do 21:00, někde ale i do 22:00. Obchody v neděli otevírají o hodinu později až v 8:00.

Penny Market

V supermarketech tohoto německého řetězce si budou moci zákazníci nakoupit i na Velký pátek, naopak na Velikonoční pondělí zůstanou všechny obchody Penny zavřené. 

Tesco

Velké prodejny Tesco mají běžnou otevírací dobu na Velký pátek až do Velikonoční neděle, na Velikonoční pondělí 1. dubna jsou jejich prodejny zavřené. Řetězec má však i menší obchody – Tesco Express, které jsou standardně otevřené někde od 7:00 do 21:00, jinde i od 6:00 do 23:00. Během Velikonoc by měly mít všechny pobočky otevřeno podle běžné otevírací doby.

Podobná situace platí pro obchodní síť Hruška – také existují jak menší, tak velké prodejny.

Kaufland

V prodejnách Kaufland si lidé nakoupí příští týden v pátek, v sobotu a také v neděli. Otevřeno totiž bude podle běžné otevírací doby, která je zpravidla od 7 do 22 hodin. Velikonoční pondělí budou mít zákazníci ale smůlu. 

[chooze:article;value:546185]

Globus

Také v Globusu si zákazníci nakoupí v pátek, v sobotu i v neděli jako v běžný den, otevírací doba je ve všech hypermarketech od 7 do 21 hodin. Výjimkou je Globus na Černém Mostě v Praze, který má otevírací dobu od 7:30 do 22:00. Na Velikonoční pondělí mají prodejny zavřeno.

Pokud byste se rozhodli pořídit si ve sváteční dny nábytek nebo bytové doplňky, prodejny IKEA a Jysk budou mít na Velikonoční pondělí také zavřeno. 

Podle klasické otevírací doby pojedou i některé online supermarkety. Například Košík.cz bude rozvážet i 1. dubna, Rohlík.cz poskytuje stejné služby, a tak bude mít o Velikonočním pondělí otevřeno

Oslava Velkého pátku jako státního svátku probíhala zhruba do 50. let minulého století. Pak byl tento svátek zrušený a lidé v Česku si prodloužili víkend jen o Velikonoční pondělí. Změna přišla až v roce 2016, kdy se Velký pátek stal opět státním svátkem.

Otevírací dobu ˇjednotlivých poboček České pošty najdou zájemci na webových stránkách společnosti.

Zákaz prodeje může skončit. Poslanci chtějí otevřené obchody i o svátcích (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.