PŘEHLED: Podniky ohlásily propouštění. Výpověď mohou dostat tisíce lidí

"Ke konci září 2023 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 19 zaměstnavatelů, přičemž by se tento krok mohl v následujících měsících dotknout 1 690 zaměstnanců," sdělila TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Propouštění se má týkat především specialistů v obchodní a veřejné sféře, odborných pracovníků v obchodní sféře nebo řídících pracovníků v oblasti výroby, IT nebo vzdělávání.

[chooze:article;value:526975]

"Hlavními důvody, které zaměstnavatele vedou k propouštění, jsou zvýšení efektivnosti práce, optimalizace počtu pracovních míst nebo flexibilnější využití kapacit," vysvětlila Beránková.

Meziměsíčně se tak situace podle úřadu na trhu práce zhoršila. Zvýšil se totiž nejen počet zaměstnavatelů, kteří hromadné propouštění ohlásili, ale také počet zaměstnanců, kterých se má výpověď týkat.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je však následně uveden jen jednou.

Nejhorší to je aktuálně v Praze, kde propouštění ohlásilo sedm firem a dotknout se má 561 pracovníků. Za hlavním městem následuje Jihočeský kraj, kde se výpovědi může dočkat 199 lidí z šesti podniků. Vážná je pak situace i v Pardubickém kraji.

Úřad však upozornil, že se jedná o záměr. "Neznamená to, že lidé okamžitě přijdou o práci. K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců," nastínila Beránková s tím, že vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u konkrétního zaměstnavatele.

Propouštění u České pošty

V polovině září ohlásila svůj záměr i Česká pošta. Ta plánuje ke konci roku propustit 282 svých pracovníků. Půjde zejména o zaměstnance na manažerských a administrativních pozicích a podpůrných funkcích.

[chooze:article;value:521914]

Snížení počtu pracovních míst podle mluvčího pošty Iva Vysoudila pramení ze systémových opatření, která firma již dříve zavedla v souvislosti s rušením poboček a s úpravou délky doručování listovních zásilek. "Odchody se budou týkat všech centrálních pracovišť pošty po celé České republice," dodal v tiskové zprávě Vysoudil.

"Úspora, které příští rok aktuálním snížením počtu zaměstnanců docílíme, je 200 milionů korun. Postupně pracujeme na dalších opatřeních souvisejících s transformací České pošty," sdělil zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán. Česká pošta propustila v posledních měsících téměř 800 pracovníků. Nyní podnik zaměstnává kolem 22 tisíc lidí.

Češi chudnou, třetina lidí nemá žádné rezervy. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.