PŘEHLED: Podniky v ČR plánují propustit stovky lidí. Jde hned o několik profesí

"Ke konci listopadu 2023 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 14 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 731 zaměstnanců," řekla TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Ohroženo je dle úřadu rovnou několik profesí. Jedná se o specialisty v oblasti IT a komunikačních technologií, obsluhu stacionárních strojů nebo pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví.

[chooze:article;value:533501]

"Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou zvýšení efektivnosti práce, optimalizace počtu pracovních míst z důvodu reorganizace výroby či flexibilnější využití kapacit," vysvětlila Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je však následně uveden jen jednou.

Situace se oproti předchozímu měsíci zhoršila. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o 9) i meziročně (o 6) vzrostl. Počet propouštěných zaměstnanců se také meziměsíčně (o 494) i meziročně (o 317) zvýšil," doplnila Beránková.

Nejhorší je to aktuálně ve Středočeském kraji, kde propouštění ohlásilo šest firem a výpověď může dostat 232 pracovníků. Za ním pak následuje Ústecký kraj, kde o práci může přijít 118 lidí ze tří podniků.

Úřad ale upozornil, že se jedná o záměr a lidé nemusí okamžitě přijít o práci. "K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců," nastínila Beránková.

[chooze:article;value:530807]

Podle odborníků se vše vyvíjí podle situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele. V neposlední řadě pak mohou mít vliv i případné dopady energetické krize na zaměstnavatele nebo průběh válečného konfliktu na Ukrajině.

Smráká se nad zaměstnaneckými benefity. Kvůli vládním úsporám je firmy neutáhnou (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.