PŘEHLED: Pozdější důchod i minimální penze. Reforma přinese spoustu změn

Zvyšování důchodového věku nad 65 let

Důchodový věk se bude postupně zvyšovat, a to na základě očekávané délky života. Věková hranice by se každý rok stanovila lidem, kterým by bylo právě 50 let. Nejvýš by se zvedla o dva měsíce.

[chooze:article;value:557656]

Lidé nad 65 let teď tvoří asi pětinu obyvatel Česka, v roce 2050 by to ale měla být už třetina. 

Minimální penze ve výši 20 % průměrné mzdy

Současný minimální důchod se skládá z deseti procent průměrné mzdy a pevné částky 770 korun. Nová reforma navrhuje zvýšení minimálního důchodu na 20 procent průměrné mzdy, který bude složený z 10procentní solidární části a z 10procentní zásluhové části. .

Snižování výpočtu nových důchodů

Mezi lety 2026 a 2035 by se měl snižovat výpočet nových penzí. Celkový důchod tak bude nižší, protože se počítá z menší části výdělku. Původně to bylo 100 procent, nyní 90. Dnes se také za každý odpracovaný rok započítává 1,5 procenta z výdělku. Tento podíl se sníží na 1,45 procenta.

[chooze:article;value:557601]

"Já třeba sama o sobě jsem single, jsem sama. I když nemám úplně špatný plat, tak je to pro mě hrozně těžké," řekla ke spoření na důchod jedna z dotázaných. "Spořil jsem si, ale bohužel to padlo na navýšení cen energií," dodal další.

Dřívější důchod pro náročné profese

Jednou z hlavních změn je také to, že zaměstnanci v náročných profesích budou moci odejít do důchodu až o pět let dříve. Musí ale splnit určitý počet odpracovaných směn v rizikovém prostředí. Zaměstnavatelé za tyto pracovníky pak budou odvádět o pět procentních bodů více na sociálním pojištění.

K důchodové reformě se vyjádřila náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šarka Jelínková (KDU- ČSL) a předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.