PŘEHLED: Přírodní koupaliště v Česku řeší potíže s kvalitou vody. U pěti platí zákaz

Největší letní vedra sice už pominula, hezké počasí však stále láká ke koupání. Jednou z možností, kde si zaplavat, jsou i přírodní koupaliště. Jenže lidé by si měli nejprve dobře zjistit, jak na tom jejich koupaliště je. A to i přesto, že kvalita vody je obecně dobrá.

V Česku je totiž hned pět koupališť, kde kvalita vody dosáhla kritické úrovně, a další místa, kde voda není také zcela vhodná. Hydrologové hodnotí kvalitu koupacích vod pomocí pětibodové stupnice, na kterou se můžete podívat níže.

[chooze:article;value:513569]

Vysvětlivky

Voda vhodná ke koupání: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.

Zhoršená jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Voda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.
zdroj: ÚZIS/TN.cz

Praha a Středočeský kraj

Koupající se v Praze se nemají čeho bát. Kvalita vody se v hlavním městě drží na vysoké úrovni. Jedinou výjimkou je koupaliště Šeberák, kde momentálně platí třetí stupeň jakosti vody.

Podobně kvalitní je i voda ve Středočeském kraji. Pouze na třech místech spadla kvalita až na třetí stupeň. Jsou jimi koupaliště ve Slapech u Nové Rabyně, písník u Bakova nad Jizerou a Pilský rybník u Monínce.

Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji je situace velmi špatná na vodní nádrži Orlík. U tábořiště Podolsko platí zákaz koupání, voda tam dosáhla pátého, tedy nejvyššího stupně zhoršené kvality. Špatně je na tom také rybník Hejtman nedaleko Chlumu u Třeboně, kde platí čtvrtý stupeň. A třetí stupeň kvality platí na Orlíku u Radavy a na pláži Horní Planá na Lipně.

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj má hned několik problematických míst. Čtvrtého stupně dosáhla voda v Českém údolí. Dobře na tom není ani rybník Babylon, vodní nádrž Hracholusky, zatopený lom Košutka nebo koupaliště Annín, kde všude platí třetí stupeň.

Karlovarský kraj

Obzvlášť špatně je na tom Karlovarský kraj, kde hned na dvou místech platí pátý stupeň a s ním spojený zákaz koupání. Jedná se o Velký Rybník poblíž Karlových Varů a vodní nádrž Skalka nedaleko Chebu. Koupaliště Rolava, které se nachází přímo v Karlových Varech, hydrologové rovněž nedoporučují. Kvalita vody tam klesla na čtvrtý stupeň.

Ústecký kraj

Naproti tomu Ústecký kraj si nemůže stěžovat. Voda dosáhla třetího stupně jen na jednom místě, a to v rybníku Chabařovice. Ve zbytku kraje je voda vynikající.

Liberecký kraj

Koupaliště v Tanvaldu je v současnosti nejhorším v Libereckém kraji. Kvalita vody spadla na čtvrtý stupeň. Příliš uspokojivé není ani oblíbené Máchovo jezero nebo Hamerské jezero, kde je kvalita vody na třetím stupni.

Královéhradecký kraj

Na Trutnovsku mají velký problém rybníky Dolce. Koupání je tam zakázáno kvůli pátému stupni. Jinak platí třetí stupeň na koupališti ve Vrchlabí, u Oborského rybníka v Prachovských skalách a u Stříbrného rybníka nedaleko Hradce Králové.

Pardubický kraj

Pardubickému kraji kazí jinak bezproblémové skóre rybník Rosnička u Svitav. Platí tam čtvrtý stupeň. Kvalita vody na Rosničce je ostatně dlouhodobě neútěšná.

Vysočina

Lidé na Vysočině by se měli vyhýbat rybníku Kachlička nedaleko Humpolce, kde platí pátý stupeň. Opatrní by měli být také u vodní nádrže Trnavka, kde platí třetí stupeň.

Jihomoravský kraj

S jedinou výjimkou, kterou je třetí stupeň na vodní nádrži Letovice, je Jihomoravský kraj bezproblémový.

Zlínský kraj

Zlínský kraj má problém ve slepém rameni řeky Moravy. Pěnné rameno u Napajedel je na čtvrtém stupni. Jinak kraj problémy nemá.

Olomoucký a Moravskoslezský kraj

Koupaliště v Laškově je na čtvrtém stupni a pro koupání tak zdaleka není ideální. Na třetím stupni je i vodní nádrž Plumov u Prostějova.

Jediným problémovým přírodním koupalištěm v Moravskoslezském kraji je vodní nádrž Brušperk se třetím stupněm. Zbytek kraje je v pořádku.

Další podrobnosti naleznete na portálu Koupací vody.

V českých rybnících se zhoršila kvalita vody. Někde museli zakázat koupání:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.