PŘEHLED: Příspěvky na dítě mohou ulevit rodinnému rozpočtu. Pojišťovny vyplácí i tisíce

[chooze:gallery;value:32998]

​Sádra na zlomenou ruku, letní tábory či školy v přírodě. Nejen na to obvykle přispívají pojišťovny v České republice. Nečekané výdaje, ale i kroužky či vitaminy mohou totiž rodinnému rozpočtu mnohdy přitížit. Se začátkem školního roku bude navíc mnoho dětí vybírat i sportovní aktivity.

Na ty přispívá například Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky (ZPMVČR). "Dětem naše pojišťovna přispívá až 1 500 korun na organizované i individuální sportovní kroužky, kurzy nebo aktivity. Dále také na sportovní soustředění, lyžařské výcviky a také na vícedenní skipasy," řekla pro televizi Nova mluvčí pojišťovny Jana Schillerová.

[chooze:article;value:519263]

​Právě o příspěvky na pohybové aktivity pro děti je podle pojišťoven velký zájem. "Jednoznačně největší meziroční nárůst počtu příspěvků je patrný u pohybových aktivit dětí a mladistvých do 18 let. V prvním pololetí roku 2022 bylo čerpáno 77 243 příspěvků na pohybové aktivity pro děti. Ve stejném období letošního roku bylo čerpáno 102 148 příspěvků, což je 32,2procentní nárůst oproti roku 2022," uvedla Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Velký zájem hlásí i ZPMVČR. "V roce 2022 jsme přijali 68 939 žádostí o příspěvek na dětské sportovní aktivity," řekla Schillerová. To je v porovnání s rokem 2021 až 50procentní nárůst. A zájem je prý i letos. Žádost o příspěvek podalo zatím 37 215 lidí.

[chooze:article;value:518252]

​Příspěvky na další péči

Kromě pohybových aktivit ale pojišťovny přispívají i na zdravotní péči. Například příspěvek na očkování se pohybuje v rozmezí od tisíce korun do tří tisíc. Finální výše pak záleží na konkrétním druhu očkování.

Pojišťovny obvykle nabízí i příspěvek na rovnátka. Například Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP) hradí až 1 500 korun pojištěncům do 18 let. Příspěvek se vztahuje na fixní i snímatelná rovnátka nebo jejich rekonstrukci.

Většina pojišťoven nabízí pro děti i příspěvky na dentální hygienu. Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) nabízí až tisíc korun. Stačí za danou službu doložit účtenku. "Účtenky musí být vydané v roce 2023 a v době podání žádosti nesmí být starší než tři měsíce od vystavení," informovala pojišťovna na svých stránkách.

[chooze:article;value:509234]

​Výjimkou už nejsou ale ani příspěvky na duševní zdraví. V případě Zaměstnanecké pojišťovny Škoda (ZPŠ) pro čerpání stačí doložit absolvování psychologického nebo psychoterapeutického poradenství certifikovaným specialistou v oblasti. Výše příspěvku se pak může vyšplhat až na 2 000 korun.

Pojišťovny mívají v nabídce i další příspěvky na děti. Mnohdy přispívají na nutriční poradenství, diabetiky či celiaky. Často ve své nabídce mají i příspěvky na preventivní vyšetření, například obezity či rakoviny kůže. Na přehled příspěvků jednotlivých pojišťoven se podívejte v galerii na začátku článku.

[chooze:article;value:513894]

​Jak podat žádost

U většiny příspěvků lze bez ohledu na pojišťovnu podávat žádost elektronicky. Příkladem může být právě příspěvek na pohybové aktivity. O ten je například u ZPMVČR možné požádat prostřednictvím E-komunikace.

"Rodiče nejprve částku uhradí a poté, co obdrží platební doklad, mohou o příspěvek na sportovní aktivitu nebo pohyb zažádat prostřednictvím E-komunikace, kam stačí pouze nahrát platební doklad," popsala Schillerová.

"Pro proplacení částky musí být na dokladu uvedeno, že se jedná o letní sportovně pohybový pobyt. Žádost o příspěvek v této akci je možné podat do tří měsíců od realizace, stejně jako u ostatních programů. K žádosti o příspěvek na sportovně pohybový pobyt je třeba přiložit potvrzení o účasti a úhradě na pobytu potvrzené školou nebo jiným subjektem," dodala.

Pojišťovny mívají obvykle přesný postup uvedený přímo na svých internetových stránkách. Mnohdy také využívají mobilní aplikace. Například OZP nabízí aplikaci Vitakarta, pomocí které je možné nejen žádat o příspěvky, ale i hlídat preventivní kontroly či snadno měnit osobní informace.

Letos nebude před začátkem školy vyplácen mimořádný příspěvek na dítě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.